www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles История на домашния гълъб
История на домашния гълъб
Опитомяването на гълъба е станало още в древен Египет преди около 5000 години, за което свидетелстват неговите образи и описания на йероглифите. Голямата привързаност на гълъба към жилището, отличните му летателни качества, способността да се ориентира бързо, добрата цена на месото му, както и принасянето му в жертва при религиозните обреди са причините, поради който гълъбът е бил опитомен. В старите азиатски държави гълъбите са били свещени птици и тежко наказание е постигало този, който посегнел на живота им.

Използвани са и т.нар. "пощенски" гълъби в древна Гърция и Рим за пренасяне на кореспонденция. През XV, XVI, и XVII век, пощенските гълъби са използвани изключително за пренасяне на писма между воюващи страни.

През 1929г. е бил постигнат рекорд по дължина на полета и голяма скорост от пощенския гълъб, които прелетял 537 км за 6 часа и 8 мин. при средна скорост 86 км/ч..

В България през времето на османското робство гълъбите от декоративните породи, най-вече доставяни от Азия, са били развъждани в харемите. По време на войната в нашата страна през XIX век, пощенските гълъби са използвани за свръзка между отделните войскови поделения. Все през този период у нас започват да се внасят и други породи гълъби, а едновременно с това се създават и местни породи като: Чирпански, Сливенски, Пазарджишки и др.

Днес по света са селекционирани повече от 300 породи гълъби!

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >