www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Шарко–дифтерит
Шарко–дифтерит
Шарко-дифтеритът е заразна болест при гълъбите. Причинителят на инфекцията е епителеотропен вирус наречен гълъбов вирус (Boreliota columbie). Той се размножава епителните клетки. Болестта се характеризира с поражения на кожата, като се образуват брадавицовидни възелчета и дифтероидни мембрани по лигавицата на устната кухина, носа, трахеята и др. Приносител на вируса може да бъдат кръвосмучещите насекоми (кърлежи, комари и др.). Особено опасни преносители са врабчетата.

В зависимост от условията на отглеждане, заболяването се проявява в много тежка форма и има масов характер. По- възприемчиви са младите и подрастващи гълъби. Шарко–дифтерита се наблюдава най-честа в края на лятото и началото на есента, но е възможно и през останалия период на годината. Гълъбовъдите много често се заблуждават, че това заболяване възниква в следствие от хранене на гълъбите с прясна храна. Особено тежко протича болестта преди това ако гълъбите са боледували от други болести.

Инкубационния период от момента на заразяването до момента на проявяването е от 3-15 дни. Попаднал веднъж в организма на гълъба, вируса за около едно денонощие преминава в кръвта и чрез нея в целия организъм след което поразява черен дроб, сърце, бъбреци.

При гълъбите шарката протича в три форми – кожна, дифтерийна(вътрешна) и смесена.

При вътрешната форма се образуват белезникаво - жълти петна по лигавицата на устната кухина в последствие превръщащи се в налепи, които се срастват с лигавицата и се уголемяват, като пречат за приема на храната. При опит налепите да се отстранят се разкъсва част от лигавицата и се получава силно кръвотечение.

При кожната форма първоначално по носните отвори (гъбите), по краката, по клепачите, около ушните отвори и по устата се забелязват леки жълтеникави петънца, които по-късно се превръщат в брадавици с жълто – кафяв цвят. По някога този обрив е толкова голям, че обхваща цялата глава на гълъб, очите се затварят клепачите се срастват, долната или горната част от човката пада.

Смесената форма е най-опасна при нея смъртността при младите гълъби е 100%. Тя протича с поражение на вътрешните органи и кожата.

Шарко–дифтерита не се лекува защото е вирусно заболяване, а за тях няма лекарствени средства. Евентуално срещу вторична инфекция във водата за пиене може да се прибавят водоразтворими антибиотици.

Профилактика: Профилактиката се извършва чрез ваксина, като се ваксинират само здрави птици и млади гълъби над 35-40 дни.

Ваксини: ”Pigeon Pox Vaccine Nobilis” и “Ovo-Peristerin Nobilis” на фирмата Intervet.

Винаги се допитвайте до мнението на ветеринарните специалисти.

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >