www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Гъбички по гълъбите
Гъбички по гълъбите
Гъбичните проблеми при гълъбите трудно се забелязват докато не се проявят под формата на по-сериозна болест. Те имат различни форми и намаляват имунитета към вторични инфекции – погледнете аспергилоза, хламидоспора, гниене на перата, млечница (candia albicans) и др.

Проблемите с гъбички или плесен засягат дихателната и нервната система, размножителните органи, дихателните торбички и др. като по такъв начин влошават постиженията на птицата, която въпреки това може да изглежда в перфектно здраве.

  Причинителите са споменати за всяко заболяване конкретно, но тук могат да бъдат посочени и някои допълнителни причини, като отравяне с алфлатоксин. Той се произвежда от мухъл (aspergillus flavus), който може да се появи при лошо складирани зърнени или зеленчукови продукти (слама, сено и т.н.). Мухълът процъфтява при променлива влажност когато зърненото или зеленчуковото растение е изложено на топлина и влага. Не искам да звуча покровителски, но гълъбовъд, който дава мухлясала храна на птиците си, не си заслужава името. За жалост афлатоксинът се натрупва незабелязано в центъра на зърното, докато на външен вид храната има хубав вид. Разрастването на мухълът може да се ускори от неподходящо метеорологично време, неправилно складиране и други фактори един от които е кондензация от вътрешната страна на коша за царевица (погледнете Novices Social Circle). Афлатоксиновото отравяне може да порази мозъкът, беля дроб, сърцето, черния дроб, гръбначния стълб или бъбреците. При най-слабо проявление той води до влошаване на състоянието, а при най-тежко може да се достигне до внезапна смърт. Често по телефона получавам запитвания за гълъби, които не желаят да литнат от пода на гълъбарника, а изглеждат в перфектно здравословно състояние. Причината в тези случаи почти сигурно е гъбичен проблем засегнал дихателните торбички или мозъка. При птиците аспергилусът напада мозъка в доста по-голяма степен отколкото при хората. По този въпрос все още се правят научни изследвания. Два от основните причинители са мухлясалата царевица или фъстъци, които по дефиниция са двете основни части на гълъбовата храна. Царевицата може да се преглежда по-редовно, а фъстъците да се купуват като за човешка консумация. И двата продукта е добре да се купуват по малко поради трудното си съхраняване.

Друга причина за проблеми с плесента може да се крие и в самия гълъбарник – влажно сено или слама. Не задължително те да са стояли влажни в помещението, достатъчно е още преди гълъбовъдът да ги закупи, да не са били правилно съхранявани. Съвсем различна причина би могло да бъде добавянето на бирена мая към храната по време на антибиотична терапия. По такъв начин гълъбовъдът само добавя плесенни микроорганизми към плесента и неутрализира действието на антибиотиците. Докато са в гнездото, младите гълъби са много уязвими към проблеми с гъбички. Има време когато трябва да се дава бирена мая и има време, когато не бива. За щастие повечето от по-слабите гъбични инфекции могат да се контролират като към водата се добавя воден йодин от Lugol. Той действа положително и тонизиращо на птиците дори да няма инфекция (по 1 чаена лъжица на 4,5 литра).

По-сериозните проблеми трябва да бъдат диагностицирани и лекувани от ветеринар.

Понякога симптомите на гъбичните проблеми се бъркат с парамиксовирус

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >