www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Пситакоза (Папагалска треска)
Пситакоза (Папагалска треска)
Това е вирусно заболяване близко до паратифоида и обикновено напада подрастващите гълъбчета. Симптомите включват пенеста и лепкава слуз в началото на гърлото и устата, диария, зелени и бели изпражнения (с характерен мирис), мръсна, сплъстена клоака, издут корем, повръщане, лош апетит, апатичност, задъхване, непрестанно повдигане и спускане на задницата, бледи, частично затворени очи и кихане. Отбитите птици стоят на пода на гълъбарника и това обикновено е жалка гледка.

 

  Обикновено заразените птици умират в гнездата си, като при възрастните това става изключително бързо. Това заболяване се причинява от вирус, който се предава чрез кихане, изпражнения и чрез храната. Инкубационният период продължава от 2 до 10 дена, разпространението на заболяването е много бързо, а изходът до голяма степен е фатален. Пситакозата често е придружена от различни вторични инфекции – шанкър, пневмония, перитонит (инфекция на черния дроб и бъбреците), ентерит и дифтерит, гнойни натрупвания в белия дроб и дихателните торбички, нарушаване на сърцето, черния дроб, бъбреците и гръбначния стълб.

Гълъбите, които изкарат болестта по-леко оцеляват и стават преносители. Унищожете и изгорете всички заразени птици и след това дезинфектирайте всички помещения и приспособления в гълъбарника. Птиците оцелели поради имунитет могат да бъдат разпознати от ветеринар по кръвна проба взета от вената на крилото. Тези, които не показват имунитет в следствие на предишно заболяване могат да бъдат ваксинирани.

Пситакозата е болест на лошата хигиена, която се причинява от мокри или влажни екскременти. Ако ви мирише на амоняк или на друга лоша миризма и има много мухи, може да очаквате поява на заболяване. Често пъти гълъбите ядат личинки, които може да са заразени. Поддържайте гълъбарника си винаги чист и помнете, че колкото и да се стараете, влагата винаги може да проникне в него

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >