www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Общи методи за лечение
Общи методи за лечение
Гълъба, донесен при ветеринарния лекар, трябва да се лекува веднага, понеже стопаните често прибягват към ветеринарно-медицинска помощ със закъснение.

Прилагане на лекарства. При гълъбите, които са зърно ядни птици най-приемливият начин е даването на лекарствата във вид на прах, добавен към храната. Препаратът полепва върху зърното и бавно прониква през цепнатините в люспите. Приготвената по този начин зърнена храна се изсипва в хранилката. Недостатъкът на този метод се състои в това, че болните птици губят апетит и с нежелание приемат храната. Техническо затруднение представлява и равномерното разбъркване на лекарството с храната.

  По-добре е храната, съдържаща препарата, да се изяжда сутрин, а след това да се подава останалото необходимо количество зърно без лекарство. Целесъобразно е ветеринарният лекар предварително да разбере от собственика какъв е апетитът на птицата. При повишаване на температурата на въздуха на всеки 4° С приемането на храна намалява с 1%.

Въвеждането на лечебни средства с водата за пиене е особено проблематично. Препаратите, които имат миризма и вкус, обикновено не се приемат от птиците. Особено често това се наблюдава при птици, които много рядко пият вода. Към водата може да се добавят витамини, йодни препарати, глюкоза, които не се разрушават при стайна температура. По време на лекуването поилката трябва да се отстрани, за да не може птицата да пие сама. При продължително лекуване два пъти в седмицата трябва да се дава чиста вода за пиене.

При въвеждането на течни лекарства при отворена човка дозирането е значително по-точно, но част от препарата може да изтече обратно навън. Възниква опасност и от аспириране на течност, затова може да се препоръча следният начин за фиксиране: птицата се държи нагоре и малко косо, главата се поставя между палеца и показалеца . При изграден навик лекарството може да се въведе със сонда непосредствено в гушата.

Хапчетата също са удобна форма за даване на лекарства на гълъбите. За много препарати хлебната среда, тестото и изварата могат да послужат като основа за приготвяне на таблетъчна маса.

Лекарствата може да се въвеждат и като се инжектират в гръдния мускул с къса тънка игла и спринцовка 1 см3. Възможно е подкожно инжектиране. То се прави в задната част на тялото или под кожата на крилото. За да се избегне изтичането на разтвора навън, иглата трябва едновременно леко да се придвижва. При бавно инжектиране кожата трябва да се масира с пръст. Количеството на инжектираната течност зависи от големината на птицата. Сместа за инжектиране трябва да се утаи 10-15 минути, през това време ветеринарният лекар определя качеството на медикамента (утайка, помътняване, промяна на цвета). Лекарството се дозира в зависимост от масата, възрастта и общото състояние на птиците.

Техниката на мускулното инжектиране се състои в следното. С показалеца на дясната ръка се напипва краят на гръдната кост и инжекцията се прави встрани от костта в посока към главата на малка дълбочина. Ако тези правила не се спазват, може да се прободе гръдният кош и да се травматизира черният дроб или сърцето, което да доведе до смъртта на птицата. Мускулната инжекция в областта на бедрото не е сложна, но при неправилното й поставяне може лесно да се предизвика пареза или парализа на крайниците поради засягане на нерва.

Венозното инжектиране се прави в подкрилната вена, но при перитонеалното инжектиране обикновено настъпва смърт, тъй като при това се травматизират въздухоносните торби.

Ветеринарният лекар трябва да знае каква е чувствителността на гълъбите към прилаганите препарати.

Фуразолидонът най-често се прилага в количество 0,0067% към общата фуражна смеска. Минималната токсична доза на фуразолидона е 0,0335%, т. е. 5 пъти по-голяма от лечебната доза. При доза, 10 пъти по-голяма от лечебната, се появяват слабост, сънливост, загубване на чувствителността и накрая настъпва смърт.

Тетрациклинът намалява всмукването на калция в храносмилателната система.

Дозирането на силно действащите препарати зависи от вида, възрастта и пола на птицата. Особено внимателно трябва да се спазват правилата за дозирането на препарати, които ветеринарният лекар най-често предписва. В нашата практика най-често се среща предозирането на витамините и на антибиотиците. Една равна чаена лъжица съдържа 5 г прахообразен препарат или 5 см3 течност, а 1 см3 течност съдържа 20 капки.

Пеницилин. Прилага се по 100 МЕ мускулно или вътрешно 5 дни подред. Маслени суспензии на пеницилина не трябва да се прилагат.

Хлортетрациклин. Мускулно не се прилага, тъй като на мястото на инжектирането се появява силно раздразване.

Окситетрациклин (терамицин, тетран). Това е най-често използваният антибиотик за лекуване на птиците: по 0,06 - 0,07 мг на 1 г маса мускулно или вътрешно 5 дни подред. Също може да се прилага по 50 - 100 мг на 1 г маса мускулно или вътрешно, по 1000 мг на 1 л. вода или 500 мг на 1 кг храна.

Хлормицетин. Приложен мускулно, предизвиква местно дразнене, затова се предписва вътрешно по 0,05 мг/г маса 5 дни подред.

Еритромицин. Прилага се по 0,5 г на 1 л вода 2 дни подред.

Тилозин. Изписва се по 0,5 г на 1 л вода, 0,25 мг на 1 г маса подкожно или двукратно през 1-2 дни.

Фуразолидон. Прилага се по 0,5 г на 1 л вода в продължение на 2 седмици, по 0,4 г на 1 кг храна в продължение на 2 седмици, по 0,05 мг на 1 г маса във водата за пиене.

Сулфадимезин. Дава се по 1-2 г на 1 л вода 3 дни подред, след това се прави почивка от два дни, след което се дава още 2-3 дни с прибавяне към дажбата на витамин К. Приеман в големи дози или при продължителна употреба с храната, може да предизвика отравяне с малко характерни клинични признаци: анемия, забавяне на растежа, бели екскременти (в последния стадий на отравянето), парализа. При аутопсия на хронично отровена птица се откриват атрофия на бъбречната тъкан и отлагане на соли на пикочната киселина. Пикочните камъни приличат на бели въженца, пропити от соли на пикочната киселина. За подобряване и поддържане на обмяната на веществата при болестни състояния се препоръчва следната смес: в 2 л вода се разтварят (мг):

Метионин - 25,0 Холин - 6,0 Витамин В!2 - 0,25 Витамин С - 1,0 Глюкоза - 80,0

Много ефикасно действа посочената смес при увреждане на бъбреците, черния дроб и при нарушаване на обмяната на веществата

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >