www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Хипервитаминози и Хиповитаминози
Хипервитаминози и Хиповитаминози
Витамините се делят на мастноразтворими и водноразтворими.

 

Мастноразтворими

Витамин А (ретинол)

Витамин D (калциферол)

Витамин Е (токоферол)

Витамин К (филохинон)

 

Водноразтворими

B1(тиамин)

В2 (рибофлавин)

В6 (пиродоксин)

В12 (кобаламин)

Ниацин (никотинамид)

Пантотенова киселина

Инозит (фитин)

Холин Биотин

Фолиева киселина

Аскорбинова киселина

 

Освен посочените понякога се отделят като самостоятелни следните витамини: В3 - растежен фактор за гълъбите, в който преобладава пантотеновата киселина; В5 - термоустойчив растежен фактор (в него преобладава ниацинът); В7 - хранителен фактор за гълъбите; В10 и Ви се съдържат в черния дроб (очевидно може да се причислят към групата на фолиевата киселина); Г - антидерматитен витамин при подрастващите птици.

 

Недостигът или липсата на витамини в дажбата на гълъбите причиняват хиповитаминози.

При недостиг на отделен витамин минава дълъг период, преди да се открият нарушения в обмяната на веществата. Някои хиповитаминози се проявяват само при груби нарушения в храненето. Освен хиповитаминози, дължащи се на намалено количество на витамини в дажбата, срещат се и болести, свързани с нарушаване на всмукващата функция на червата, а също и вторични хиповитаминози, които допълват основното заболяване.

Потребността от витамини при птиците зависи от периода на растеж, от равнището на обмяната на веществата и от годишния сезон. Приемани в големи дози, витамините придобиват токсично фармакодинамично действие. В практиката на ветеринарния лекар, лекуващ декоративни, пойни и диви птици, хипервитаминозите се срещат много често.

Устойчивостта на отделните витамини към действието на някои физични фактори е различна. По-голямата част от тях са неустойчиви при нагряване, облъчване, въздействие на различни киселини и при йонизиране. При нагряване се разрушават фолиевата и пантотеновата киселина, витамин В2; при въздействие с киселини - витамините А, О, Е; при въздействие със светлина - витамините А, К, В2, Вб; при йонизиране - витамините А, К, В, В9

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >