www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Хиповитаминоза А (недостиг на ретинол)
Хиповитаминоза А (недостиг на ретинол)
Витамините от група А влияят много добре върху развитието и растежа на подрастващите и възрастните гълъби, правят ги по-устойчиви на заразните и незаразните болести. В най-голямо количество витамин А се съдържа в черния дроб на птиците и по-малко в яйчния жълтък. Количеството на витамин А в черния дроб е тясно свързано с наличието му в дажбата и зависи от резорбцията му от червата, от състоянието на черния дроб и от други фактори. При различните видове птици количеството на витамин А в черния дроб варира. Активност на витамин А: 1 МЕ = 0,0003 мг витамин А, или 0,000344 мг витамин alfa 1-ацетат.

 

 

Каротин: 1 МЕ = 0,0006 мг каротин (еквивалентна на действието на 1 МЕ витамин А).

Признаци. При ново излюпените гълъбчета, първите признаци на болестта се появяват от 7-ия до 50-ия ден от храненето им от родителите с фураж, несъдържащ витамин А. Времето за проявяване на признаците на болестта зависи от количеството на витамин А в жълтъка на яйцата, от които са излюпени малките. Типичните признаци на болестта са слабост на крайниците, отслабване и намаляване на апетита. При експериментална авитаминоза А от 2-рия до 29-ия ден от прилагането й се наблюдава нарушаване на координацията при движение. Обикновено смъртта настъпва от 6-ия до 10-ия ден от появата на първите признаци.

При някои болни гълъби се появява ясно изразено възпаление на конюнктивите (конюнктивит), но този признак не винаги е характерен.

В повечето случаи хиповитаминозите протичат със слабо изразени признаци. Този ефект се обяснява с наличието на известно количество витамин А в дажбата.

Патологоанатомични изменения. При аутопсия на гълъби, умрели от хиповитаминоза А, се установяват изменения в зависимост от възрастта, вида и пола им и от условията на отглеждане. В носната кухина, особено по лигавицата й, се събира слуз, която изпълва подочния синус. Ексудатът се смесва с клетъчния детрит и се превръща в казеозна маса, която прониква в кухината на подочния синус. При отделяне на патологичните отложения под тях се открива изменена лигавица. При входа на гръкляна се намират малки белезникави пустули. По лигавиците се наблюдават и възловидни удебеления. Впоследствие на тяхно място възникват язви. Измененията се разпростират също и в глътката и в хранопровода до самата гуша.

Диагноза. Необходимо е да се разграничат всички болести, които се съпътстват с дифтероидно възпаление на лигавиците от горния дял на храносмилателния канал и дихателните органи (дифтероидната форма на шарката, конюнктивната форма на инфекциозния ларинготрахеит и кандидомикозата).

Лекуване. При по-леки форми на болестта гълъбите бързо се възстановяват след прибавяне към дажбата на витамин А или рибено масло, на препарата аквитал-хиноин, който съдържа 2 млн. МЕ витамин А в 100 см3 течност. Аквитал-хиноинът се разрежда с вода (1 : 20). Предозирането на препарати, съдържащи витамин А, може да доведе до мастна дистрофия на черния дроб.

Профилактика. Провитамин А (каротинът) се намира в царевичните зърна, просото, морковите, зелената трева и в листата. През последните години през зимния период птиците успешно се хранят с брашно от люцерна и детелина. В 1 кг тревно брашно се съдържат 220 мг каротин, 25 мг рибофлавин, 5-7 мг тиамин, 5-6 мг фолиева киселина. Тревното брашно може да се дава на птиците в отделна хранилка или да се прибавя към храната

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >