www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Хиповитаминоза D (недостиг на калциферол)
Хиповитаминоза D (недостиг на калциферол)
Антирахитната активност на витамините от групата D при различните породи гълъби е много специфична и се променя с възрастта. Най-добре е изучена активността на витамин Dз, който се получава от рибеното масло. Действието на витамините от тази група зависи от всмукващата функция на червата и от специфичните различия при обмяната на веществата. В рибеното масло се съдържат и другите витамини от групата D, които на практика не се откриват в организма на птиците.

Активност на витамин D3 : 1МЕ = 0,000025 мг витамин D3 на кристали, 1 МЕ витамин D2 =1 мг от международния стандартен препарат - облъчен ергостерон в растително масло.

 

Потребността от витамин В при птиците се обуславя от съдържанието в дажбата на калций и фосфор. По-висока е при подрастващите птици. Необходимото количество витамин Вз при различните видове птици при оптимално съотношение между калция и фосфора в дажбата се колебае.

По-голямата част от витамина се всмуква от тънките черва, след което калциферолът, като попадне в кръвта, се свързва с албумини и а- глобулини. Запасите от витамин В се намират в черния дроб, кръвта, костите, стената на червата и бъбреците. Отделя се с жлъчния сок.

Признаци. Най-често се проявяват в загуба на апетита, задържане на растежа и обща слабост на гълъбите. Човката и костите се размекват, а понякога дори се изкривяват (особено гръдната кост). Нарушава се перообразуването, а перата стават трошливи. Основните признаци на болестта са слабост в крайниците и деформация на скелета, затруднено движение и изкривяване на крайниците. Човката понякога се размеква до такава степен, че птицата не може да се храни. Чрез рентгеново изследване се установяват зоните с недостатъчно отложен калций. Наблюдава се ненормално развитие на епифизите.

Патологоанатомични изменения. Много често се установяват нарушения в костите, които образуват гръдния кош. Те са размекнати, изтънени и изкривени.

Деформацията им се обяснява с механично притискане. Често гръдната кост приема 8-образна форма. Всички кости са недоразвити и непропорционални.

Диагноза. Хиповитаминоза D трябва да се разграничи от рахита, от хипокалцемиите и от хипофосфатемиите, които възникват вследствие на недостатъчно количество на фосфор и калций в дажбата.

Лекуване. Добри резултати при хиповитаминоза О се получават след добавяне на прясно рибено масло в дажбата. Разваленото рибено масло причинява разстройство и ексудативна диатеза

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >