www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Хиповитаминоза Е (недостиг на токоферол)
Хиповитаминоза Е (недостиг на токоферол)
Недостатъчното количество на витамин Е довежда до задържане на окислително-възстановителните процеси в организма. Във връзка с това се нарушават пренасянето на електрони, окисляването на свободни радикали, усвояването и обмяната на микроелементи, в чиято обмяна витамин Е играе решаваща роля.

Признаци. Най-важните признаци при недостатъчно количество на витамин Е в организма са капилярните кръвоизливи, понеже биологичните мембрани на клетките стават силно пропускливи. При хиповитаминоза Е при птиците се наблюдават различни промени: алиментарна енцефа-ломалация, ексудативна диатеза, генетична мускулна дистрофия, увеличена смъртност на ембрионите, не доразвитие на ембрионите, задържане на растежа, не доразвитие на гладката мускулатура.

 

Спонтанната (ензоотичната) и експерименталната мускулна дистрофия се появяват при подрастващите гълъбчета на възраст от 14 до 35 дни. Признаците са обща слабост и загуба на оперението.

Гълъбите се движат трудно, често крайниците им са напрегнати. Наблюдава се липса на апетит, което довежда до панофталмит. Описани са случаи на разстройство на червата с кървави екскременти.

Патологоанатомични изменения. При генерализирана или местна форма на болестта често се откриват дегенеративни изменения в миокарда, мускулния стомах и в мускулите на червата. Макроскопски гръдната мускулатура е отекла и лъскава. В по-тежки случаи се появяват жълти неограничени ивици, успоредни на мускулните влакна. Мускулатурата се атрофира и губи здравината си. Често кръвоносните съдове се спукват и настъпват кръвоизливи.

Недостатъчното количество на витамин Е може да доведе до намалена люпимост, до атрофия на семенниците и до дегенерация на епителния слой на семенниците при възрастните птици. При това обаче птиците често снасят нормални на външен вид яйца.

Диагноза. Трябва да се разграничат спонтанно възникващите или генетично обусловените некрози на мускулите, кръвоизливите при остро протичащи инфекции и отравяния. Недостатъчно е изучена ексудативната форма на болестта, която се придружава от хеморагичен подкожен оток (най-често в областта на главата, шията и гушата).

Притежателите на птици често се оплакват от неправилен подбор на двойките, т.е. от преждевременно остаряване на женската птица, причина за което може да бъде недостигът на витамин Е в дажбата.

Лекуване. Витамин Е се продава в течен вид, като активността му е посочена на етикета. Препаратът се дава заедно с храната или с водата за пиене на гълъбите.

Профилактика. Витамин Е и неговите производни се образуват в покълналите зърна. Ето защо се препоръчва периодично при домашни условия да се приготвят покълнали зърна, с които да се хранят гълъбите

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >