www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Хиповитаминоза К (недостиг на филохинон)
Хиповитаминоза К (недостиг на филохинон)
Активността на филохинона в единици действие не е изучена подробно. 1 МЕ от синтетичния препарат по своята активност се равнява на 1 мг менадион (витамин К3). Витамин К2 при птиците не винаги се синтезира докрай, както при бозайниците. Алфа-филохинонът се съдържа в зелените растения (най-много в люцерната) и при неговия недостиг може да се наблюдават случаи на хиповитаминоза.

 

Нуждата на гълъбите от витамин К е средно 0,006 - 0,01 мг на 100 г храна.

В някои случаи недостатъчната усвояемост на витамина е свързана с продължителното приемане на сулфаниламиди и антибиотици или е резултат от нарушеното отделяне на жлъчния сок при хронични заболявания на черния дроб (левкоза, цироза).

Признаци. При гълъбите признаците на болестта са ясно изразени. При естествени условия се наблюдават загуба на апетита, кървава диария, жълтеница, често суха кожа, посинели участъци и хематоми. При кръвоизливи в червата се появява кървава диария.

Патологоанатомични изменения. Най-често се установяват отделни подкожни кръвоизливи и кръвоизливи по лигавицата на червата. Много рядко се срещат масивни кръвоизливи в гръдната мускулатура, в миокарда, черния дроб, бъбреците, задстомашната жлеза, белия дроб, в лигавиците на храносмилателния канал, особено често в гушата по хода на изводните канали на жлезите и в слепите черва. По мускулните влакна се наблюдават слузесто-дегенеративни изменения.

Диагноза. Разграничаването на хеморагичния синдром от ексудативната диатеза и едемната болест само по патологоанатомичните признаци е трудно. Ето защо се прибягва до биохимични изследвания на кръвта.

Лекуване. Витамин К се прилага под формата на менадион. Може да се използват и комбинации от витамини, които се продават в аптеките. Дозата е 0,1 мг сух менадион на 100 г фуражна смеска

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >