www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Хиповитаминози от група "В"
Хиповитаминози от група "В"
Към групата на витамин В спадат голямо количество вещества, които имат както специфични, така и взаимнозаменяеми функции.

Хиповитаминозите от групата В се срещат рядко понеже тези витамини се съдържат в достатъчно количество в зърната и другите продукти от растителен произход. Само грубите нарушения при храненето на гълъбите може да доведат до необратими изменения. Необходимото количество витамин В1 (тиамин) и витамин В2 (рибофлавин) при гълъбите може да варира значително в зависимост от генетичните фактори. Витамин В1 е известен като антиневритен.

Рибофлавинът действа под формата на коензим, който с други ензими се обозначава като флавиензим и участвува във водната обмяна на организма.

 

Витамин Н (биотин) се намира в растенията и стимулира растежа на микроорганизмите. Потребността от витамин Н зависи много от дейността на микрофлората в червата, която участвува в синтезирането на този витамин. Най-често продуцирането му е установявано в слепите черва на птиците. Това е доказано при гълъби, на които са отстранени слепите черва.

Витамин РР (ниацин) също е много важен.

При естествени условия се среща витамин Вб под формаtа на фосфорилирани деривати. Пиродоксолът в организма на птиците се превръща в пиродоксал и пиродоксамин.

Холинът е органична основа, която се синтезира в организма на птиците и не се съдържа в храната. Различните производни на холина предпазват гълъбите от пероза и са необходими за растежа на младите птици.

Нуждите от витамин В12 при гълъбите зависят от хранителните качества на дажбата. От голямо значение е белтъкът да съдържа пантотенова киселина, холин, метионин и фолиева киселина.

Признаци. В началото се наблюдават слабост на крайниците, отслабване, парализи, разстройство в храносмилането и понижаване на телесната температура. Младите птици обикновено заболяват към края на втората седмица, като признаците се появяват внезапно. Перата станат чупливи, появява се слабост в крайниците, птиците губят способност да излитат от гнездото. При прогресивно развитие на болестта настъпват парализа в отделните мускулни групи и отмятане на главата назад към гърба. Типичен признак е нарушаването на оперението на тялото. Птиците отслабват, често се опират на скакателните стави или замятат настрани краката си. Разстройва се функцията на червата. Мускулите на краката се атрофират, кожата изсъхва. При младите птици са характерни освен забавянето на растежа и кръстосване на човката, възпаление на клепачите, а при хроничната форма дерматит - отичане на долните части на крайниците и ставите и подкожни кръвоизливи.

Важни признаци за недостиг на ниацин при подрастващите птици са уголемяването и възпаляването на скакателните стави и появата на пероза.

По-късно се наблюдават възпаление на лигавиците на носната кухина, лошо оперяване и храносмилателни разстройства. Често се появяват тремор и парези вследствие на засягане на нервната система.

Недостигът на пантотенова киселина причинява забавяне на растежа, недоразвитие на перата и дерматит. Подрастващите гълъбчета са изтощени, кожата в ъглите на човката и клепачите на очите са възпалени, често се наблюдава и отделяне на ексудат. Оперението на главата опадва, покривният епител се олющва.

При гълъбите с тъмно оперение фолиевата киселина участвува в оцветяването на перата. Отбелязано е нейното влияние върху излюпването на малките и деформирането на човката. В редица случаи се установява тежка макроцитна хипохромна анемия като един от признаците на недостиг на фолиева киселина.

Недостигът на витамин В12 в яйцата причинява гибелта на ембрионите на 10-ия - 12-ия ден. Оживелите ембриони са с мускулна атрофия. В черния дроб на загиналите ембриони се установяват множество некротични огнища, особено по краищата, синусите са значително разширени. Излюпените от такива яйца гълъбчета са с ниска жизненост.

Патологоанатомични изменения. По труповете на умрелите млади птици се наблюдават отоци, хиперемия на тимуса, уголемяване на черния дроб с тлъстинна дистрофия. В тежките случаи при експериментална хиповитаминоза настъпват възпаление и дегенерация на гръдните и седалищните нерви, които се уголемяват до 4—5 пъти. В ембрионите, умрели през първите дни на мътенето, се откриват нарушения в кръвообразуването, многобройни кръвни клетки, микромиелия на 10-12-дневна възраст и силно издаване напред на долночелюстната кост, отоци и хеморагии. Често настъпват дегенерация на волфовите тела и атрофия на черния дроб. По последни данни недостигът на витамин В6 причинява разширяване на гушата („провиснала гуша").

Диагноза: За да се постави диагнозата, трябва внимателно да се анализира съставът на дажбата и да се направят клинични изследвания. Трябва да се разграничат травматичните повреди, туморите, които притискат нервните възли и сплитове.

Лекуване. Като се има предвид трудното диференциране на отделните хиповитаминози при птиците, най-добре е те да се лекуват с витамин В-комплекс във вид на дражета.

Предозирането на витамините от групата В не е толкова опасно.

Профилактика. Повечето витамини от групата В се съдържат в обвивките на зърната (антидермин, ниацин и др.). С профилактична цел, гълъбите трябва да се хранят със смеска, която съдържа минимум три - четири вида зърнени храни (например: пшеница, ечемик, просо, царевица, фий и др.). Колкото по-разнообразна е храната, толкова по-лесно птиците попълват потребностите си от витамини от групата В и по-пълноценно усвояват аминокиселините, които са нужни за растежа на мускулите и за оперението

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >