www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Хиповитаминоза С (недостиг на аскорбинова киселина)
Хиповитаминоза С (недостиг на аскорбинова киселина)
Витамин С е широко разпространен в храните от растителен и животински произход. Установено е, че при добавянето на витамин С към основната дажба се повишава устойчивостта към инфекции и се понижава неблагоприятното действие на стреса върху гълъбите. Препоръчват се следните дози витамин С (мг на 100 г храна): през лятото от 3 до 6; при инфекциозни болести и отпадналост - 10.

Аскорбиновата киселина може да се синтезира в организма на птиците, но пренасянето и участието й в обмяната на веществата са слабо проучени. В чист вид витамин С се намира в надбъбречните жлези, яйчниците, семенниците, фабрициевата торбичка и хипофизата.

  Предполага се, че участвува в биосинтезата на хормоните.

Установено е благотворното действие на витамина върху растежа, носливостта и количеството на калция, отделен в черупката. Срокът на боледуване на гълъбите се съкращава след приемането на витамин С. Витаминът участвува активно при формирането на костите на ембрионите и стимулира минерализирането на костите. През топлите месеци активизира функциите на маточните жлези при образуването на черупките на яйцата. Подобрява сперматогенезата и повишава концентрацията на сперматозоидите в семенната течност.

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >