www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Недостиг на Калций и Фосфор
Недостиг на Калций и Фосфор
Калцият и фосфорът имат голямо значение за живота на гълъбите, особено през периода на образуването на костите и черупките. Критерий за тяхната потребност при младите птици са растежът на костите и тяхната здравина. При малките гълъбчета количеството на калция трябва да бъде около 0,7-0,9% от цялото количество фураж.

Различните части от скелета на гълъбите участват неравномерно в обмяната на калция. За оформянето на черупката на яйцата е необходим приблизително 1,8-2,4 г калций. Това количество произвеждат жлезите на майката изключително от кръвта.

  Общото съдържание на калция в кръвния серум се понижава за около 15-16 часа, особено когато количеството му в дажбата е минимално.

Признаци. Установено е, че при недостатъчно количество на фосфор в храната се стига до неправилно усвояване на калция. По тази причина обикновено се говори за фосфорно-калциеви нарушения в обмяната на веществата. При подрастващите птици се наблюдават намаляване на апетита, задържане на растежа и намаляване масата на костите. При рентгенови изследвания в диафизите се откриват зони на вкостяване, еозинофилия (увеличаване на еозинофилните левкоцити) в костната тъкан, усилено размножаване на остеобластите и повишаване на тяхната активност. Мастните клетки в костния мозък се редуцират

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >