www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Недостиг на натрий и хлор
Недостиг на натрий и хлор
Натрият и хлорът се срещат най-често във вид на готварска сол, поради което всички нарушения, свързани с недостига на тези елементи, се означават като нарушения в нейната обмяна.

Нуждата от сол се покрива, когато концентрацията й във фуража е от 0,25 до 1,1%.

При приготвянето на високо енергийни смески за постигане на оптимален растеж на младите гълъби трябва да се добавя 0,15-0,25% хлор под формата на натриеви, калиеви или амониеви соли.

  Концентрацията на натрия в кръвната плазма на птиците се колебае от 270 до 320 мг%. Йоните на натрия се всмукват в червата. Голяма част от натрия се складира в костите (около 30%). Отделя се изключително чрез бъбреците. Натрият и хлорът участвуват в регулирането на осмотичното налягане.

Натрият обикновено се съдържа в достатъчно количество в храната, поради което болести на базата на недостига му се срещат главно при нарушена резорбция (например при хронично чревно разстройство).

Признаци. При недостиг на натрий се наблюдават забавяне на растежа при малките гълъбчета, признаци на спастични явления и парализи.

В практиката понякога се среща недостиг на хлор при гълъби след приемане с храната на антибиотици във вид па калиеви и натриеви соли

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >