www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Физиологично линеене при гълъбите
Физиологично линеене при гълъбите
Физиологично линеене е естествената периодична смяна на перата при здравите гълъби се нарича линеене. Старото оперение се сменя в определени срокове в зависимост от вида на птиците и от условията на отглеждане. Новите пера се образуват във фоликулите на опадалите пера.

При нормалното линеене перата се сменят постепенно, при това не се получават голи участъци, защото образуващото се ново перо постепенно закрива оголеното място. Птицата може да отскубне с човката си ново образуващото се перо по време на растежа му, защото се получава дразнене на кожата

По време на линеенето птиците страдат от безсъние и физиологичното им състояние се влошава.

 

Обмяната на веществата се активизира, при което усилено се извличат калций и сяра от тръбестите кости. Това може да доведе до счупването им. При загуба на опашното и маховото оперение се появяват кръвоизливи в корените на перата. Когато настъпват нарушения в смяната на перата, трябва да се изясни причината (недостатъчна хормонална активност и нарушения в обменните процеси, психични нарушения, наличие на ектопаразити, сухост на въздуха и др.).

Физиологията на линеенето все още не е напълно изяснена. Днес се знае, че за протичането й влияят годишният сезон, температурата и влажността на въздуха, видът на птиците, възрастта и полът им. При това смяната на перата им протича постепенно, без промяна в общото състояние на птиците.

Физиологичното линеене не се нуждае от лечебна намеса. Профилактично към дажбата се прибавят минерални вещества, витамини и аминокиселини, за да се ускори процесът на перо образуването. Свободният полет на птиците през този период трябва да бъде ограничен. Кръвоизливи, възникнали след спадането на новообразувани пера, се спират лесно с тампон, напоен с железен хлорид.

Внезапната уплаха също може да доведе до опадане на покривното оперение. Това линеене е защитен рефлекс и е свързано с внезапното отделяне на хормоните Тироксин и кортикостерон, които регулират задържането на перата във фоликулите им

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >