www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Нарушения при образуването на перата
Нарушения при образуването на перата
Кожата на птиците е суха, без потни жлези и лесно се нагъва. Във връзка с това се появяват различни болести по кожата и подкожната съединителна тъкан. Тези болести трудно се поддават на лекуване, понеже птиците се опитват да чешат засегнатия участък, което довежда до постоянно дразнене на кожата. Възпалението на кожата може да бъде с най-различен етиологичен произход.

Общи сведения за нарушенията при образуването на перата. За да се компенсира усиленият обменен процес при образуването на перата, в дажбата трябва да бъдат включени необходимите съставки.

 
При недостиг на микроелементи и витамини птиците губят оперението си, то или не расте, или се огъва, чупи се, неправилно се образува ветрилото. Диагностирането на това нарушение не е трудно, трябва само да се проверят условията на хранене и отглеждане на птиците.

Етиология. При гълъби, чиято дажба се състои само от един вид зърно, често се забелязва патологично перо образуване вследствие на недостиг на витамини, минерални вещества и аминокиселини, съдържащи сяра.

В някои случаи линеенето започва при заболявания на черния дроб и бъбреците. Това състояние предизвиква чревно разстройство, екскрементите са жълти или бели. В този случай трябва да се изключат нарушенията от хормонален и обменен характер, както и психичните разстройства.

Лекуване. Прилагат се витамини и специфични препарати. Всички птици, които имат оголени участъци по кожата, през лятото се подлагат на слънчево облъчване, а през зимата на ултравиолетово облъчване.

Линеене вследствие на нарушаване на хормоналната функция. При нарушаване на хормоналната функция оперението не само опада, но се изменя и външният му вид. Перата стават матови, разрошени, на края на ветрилото се появява черно оцветяване. Повечето от птиците в този случай са склонни към напълняване.

Диагноза. Поставя се много трудно. Може да се предположи, че се отнася за нарушения във функцията на щитовидната жлеза или за заболяване на яйчниците или семенниците.

Етиология. Функцията на щитовидната жлеза намалява при държане на птиците в студени помещения и при недостатъчна изкуствена или естествена светлина. Нарушенията в образуването на полови хормони са свързани обикновено с възпаления на яйчника, яйцепровода и тумори на половите органи.

Лекуване. Към водата за пиене се добавят витамини, микроелементи и йодни препарати. При патологично образуване на полови хормони се прилага тестостерон, който се инжектира трикратно през кратки промеждутъци. При бавно подобряване на състоянието лекуването се повтаря след 2-3 седмици.

Френско линеене. Етиологията на тази болест не е напълно изяснена. За първи път болестта е била регистрирана като нарушен растеж на оперението от френски птицевъди. Ето защо е получила това наименование.

Признаци. При младите птици наскоро след напускането на гнездото се наблюдава опадване на перата на опашката и крилата и частично на контурното оперение. Птицата загубва способността да лети, подскача в клетката или волиерата. В някои случаи опадалото оперение се заменя с ново, а в други случаи трудно се възстановява. При всяко сезонно линеене новото оперение винаги остава по-късо.

При изследване на кръвта и на костния мозък на болните птици се установяват понижено съдържание на хемоглобина и количествено изменение в костния мозък. При микроскопско изследване се наблюдава митоза на клетките.

Диагноза. Поставя се въз основа на характерните клинични признаци и патологоанатомичните изменения.

Етиология. Не е напълно изяснена. Болестта възниква не само при гълъби, отглеждани в клетка, но и при свободно живеещите. Съществуват различни теории за причините за нарушаването на растежа на оперението. Първоначално някои учени са смятали, че болестта се предизвиква от екто- и ендопаразити и от бактерии. Други изследователи са на мнение, че появата на болестта е свързана с недостатъчно хранене на възрастните и младите птици.

През периода на хранене на малките гълъбите изработват гушно мляко. Бедното на белтъци мляко обуславя възникването на болести. Ако веднага след излюпването малките се отстранят от болните птици, и се подложат на здрави, те се развиват нормално. Гушното мляко, богато с белтъци, има значение за растежа на перата през първата седмица от живота на малките. Ето защо осигуряването на птиците с аминокиселини, витамини и минерални вещества има много голямо значение. Добавянето към дажбата на рибено масло през периода на мътенето също има добър

ефект.

Експерименталните изследвания на хипервитаминоза А дават основание да се смята, че френското линеене може би също е свързано с хипервитаминоза. При птиците, чиято дажба е с повишено съдържание на витамин А, болестта се регистрира по-често, отколкото в групата, чиято дажба съдържа нормално количество витамин А. При хипервитаминоза А в стената на капилярната пулпа на растящото перо се появяват кръвоизливи.

Някои изследователи смятат, че френското линеене има вирусна етиология въз основа на следните фактори: от яйцата на здрава двойка птици винаги се излюпват здрави пиленца, а потомството на болни птици винаги е поразено; птицевъдът често наблюдава внезапно избухване на болестта след вкарване на ново попълнение в стадото. В полза на вирусната теория е и фактът, че понякога 100% от младите птици се поразяват от френско линеене.

Лекуване. Повечето от изпитаните лекарства не дават положителни резултати, затова се препоръчват основни профилактични мерки: пълноценно хранене, през периода на мътене да се дават витамини и микроелементи.

Патологично линеене с неизвестна етиология. През последните години птицевъдите забелязват при младите птици масови нарушения в образуването на перата с неизвестна етиология.

Признаци. На възраст 10-16 дни, когато започват да се образуват маховите и опашните пера, внезапно при младите птици настъпват диария и подуване на стомаха, в резултат на които голяма част от тях умират. Някои птици се развиват нормално, но други понасят болестта много тежко.

Етиология. Бактериологичните, вирусологичните и паразитологичните изследвания дават отрицателни резултати

Патологоанатомични изменения. При ауопсия се установяват препълнена гуша, уголемени бъбреци със сиво-бяло оцветяване, сбръчкана кожа. В отделни случаи в бъбречните делчета се отлагат урати, хистологично при много птици се установяват промени в черния дроб.

Лекуване. Прилагането на витамини и минерални вещества практически не дава резултати. За предпазване на птиците от развитие на болестта към водата за пиене се прибавят антибиотици с широк спектър на действие — терамицин, стрептомицин в доза 250 мг на 100 см3 вода в продължение на 6 дни. След прекъсване от една седмица курсът на лекуването се повтаря. При това образуването на урати в бъбреците намалява, антибиотиците повишават устойчивостта на организма към възможни инфекциозни причинители. Като профилактична мярка се препоръчва прилагане на антибиотици през периода на мътенето

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >