www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Оскубване и изяждане на перата
Оскубване и изяждане на перата
Оскубването на перата е болест със сложна етиология и се наблюдава при много видове птици. При гълъбите тя не се среща често.

Някои птици имат склонност да изскубват и да изяждат перата си или на своите малки (много рядко).

Признаци. Отначало птицата започва да изскубва отделни пера по време на грижите за тях, най-често в областта на гърдите, но по-късно това се превръща в лош навик. Новообразуваното оперение също бива изскубвано, а понякога и изяждано. Образуващото се ветрило на оперението не може да се развие напълно и в крайния стадий на болестта настъпва пълна загуба на перата. В такива случаи понякога кожата се поврежда, но общото състояние на птицата не се нарушава.

В диференциално-диагностично отношение болестта трябва да се разграничи от естественото линеене, от нарушенията в обмяната на веществата, от френското линеене и от пораженията от външни паразити.

 

Етиология

 

Всички причини, предизвикващи болестта, са свързани с храненето. Изскубването на перата се обуславя от недостиг на аминокиселини, по-специално на аргинин, метионин и лизин.

Някои изследователи смятат, че причина за изскубването на перата е нарушаването на нервната система, което се наблюдава при птиците, отглеждани в тесни клетки. Вероятно е това твърдение да е правилно, понеже болестта не се среща при свободно живеещите птици. В природата птицата се придвижва свободно, къпе се и намира разнообразна храна; в тесните клетки птицата продължително бездейства, поради което често чисти оперението си. Тази дейност може да бъде първопричината за изскубването на перата.

Освен нарушения на нервната система голямо значение за появата на болестта има и влажността на въздуха в помещението, в което се отглежда птицата. Птиците са предразположени към изскубване на перата, ако въздухът в помещението е много сух. Обикновено това се наблюдава през зимата при отглеждане в непроветрявана стая.

Лекуване. Собственикът е длъжен да изучи поведението на гълъба. Ако изскубването на перата продължава дълго време, птицата може да се излекува извънредно трудно. Има съобщения за сполучливи опити за лекуване чрез къпане на птиците в разредена настойка от йод или алое

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >