Начало Статии Дерматити (възпаления на кожата)
Дерматити (възпаления на кожата)
Признаци

Засегнатата кожа е болезнена, зачервена, уплътнена и покрита със сиво-жълта или кафява кора. Обложенията лесно се отделят. Особено опасни са възпаленията под крилата, във вентралната част на шията и в корена на опашката на гълъба. Повечето от болестите на кожата са придружени от силен сърбеж, който принуждава птиците да отскубват перата си, в резултат от което се получават големи кръвоизливи. При обширен дерматит общото състояние на гълъбите се влошава, образуват се струпей и кори, покриващи цялата глава.

 

Диагноза

 

Поставя се със сигурност само въз основа на патологоанатомичните изменения. При дерматит на първо място трябва да се направят бактериологично и микологично изследване. Дерматити може да възникват и при алергии и нарушаване на функциите на черния дроб и бъбреците.

Етиология. При бактериологично изследване на птици, болни от дерматит, са били открити причинителите на стафилококозата и колибактериозата. Обширни кожни поражения се наблюдават също при заразяване на птиците с микобактерии от птичи, говежди и човешки тип.

Понякога се образуват плътни сиво-бели, покрити с коричка обложения или малки жълто-бели огнища, перата около поразения участъкопадват, кожата става суха и чуплива.

Дерматитите по конюнктивите на очите и ъглите на човката често са свързани със задух и с общо нарушаване на състоянието на организма при бактерийни инфекции, аспергилози и краста (сиво-бели обложения). При такива изменения трябва да се изключи шарковият дерматит.

 

Лекуване

 

Прилагат се витаминни и антиалергични препарати, които повишават устойчивостта на организма.

Срещу гъбни инфекции се използват антибиотици, йод глицерин (1:5) и 1%-ов разтвор на трипофлавин. За местно лекуване на кожните поражения се използват препарати във вид на мази или на прах

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Предишна   Следваща >