www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Тумори на подкожната съединителна тъкан
Тумори на подкожната съединителна тъкан
При оглед на заболелия гълъб се установяват липоми.

Признаци. Липомите се забелязват във вид на тумори, които се състоят от меки или леко уплътнени тъкани. Те растат много бавно и не предизвикват отклонение в общото състояние на птиците. Ако достигнат големи размери, птицата започва да разкълвава този участък от тялото. Големината на доброкачествените тумори може да достигне 1/4 от масата на гълъба. Понякога те притискат вътрешните органи. Липомите са покрити с капсула и се закрепват чрез съединителна тъкан.

  Съдържанието им се разпада и в центъра се образуват некрози във вид на сиво-жълти или зелени маси. Липомът лесно може да се сбърка с абсцес, защото на външен вид много прилича на него. При микроскопско изследване се установява, че за разлика от абсцеса липомът съдържа мастна тъкан. В подкожната съединителна тъкан липосаркомите, фибро-саркомите и хемангиосаркомите се срещат рядко.

Етиология. Причините за възникването на липомите не са напълно изяснени. Съществуват предположения за връзката на болестта с ендокринната дисфункция, с нарушения в хипофизата и щитовидната жлеза, с механичния инсулт, с намаленото движение на птиците, и с прекомерното отлагане на мазнини в гръдните мускули.

Лекуване. Когато туморите са с малки размери и общото състояние на птицата е добро, се премахват оперативно.

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >