www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Метод на вдовството 2
Метод на вдовството 2
Ние започваме с храната, която е основното в отглеждането на гълъбите. Ще разгледаме 3 вида храна за вдовци.

Първата – балансирана диета която можете да сервирате в неделя целият ден и понеделник сутрин се състои от пшеница 2 кг., кафяв ориз 2 кг., лен 1 kg, ечемик 0.5 кг., сорго 0.5 kg; рапица 0.250 kg; бяла царевица 0.250 кг.

Втората – нормалната и състезателна храна която сервирам от понеделник след обед до петък и се състои от царевица 8 кг.; пшеница, 2 кг.; дребен боб 2 кг., грах различни видове 3 кг., гранулирана храна 1 кг., сорго, 1 kg.

Третата - която може да сервирате за десерт в сряда, четвъртък и петък (късно) и също в събота сутрин се състои от коноп 1 кг., рапица 0.750 кг, сорго 1 кг, бяла царевица 0.5 кг, различни дребни семена 0.5 кг, семена от ряпа 0.200 кг.

  В неделя когато гълъбите се приберат от състезание можете да дадете около 15 гр. от балансираната диета за гълъби, вечерта, а също и сутринта същото количество. Понеделник след обед 15 гр. от нормалната храна. Вторник сутринта - 15 гр. и след обед 20 гр. В сряда – 15 гр. и след обяд 20 гр. Четвъртък  и петък сутринта дайте 20 гр. на гълъб, а след обяд могат да ядат толкова колкото искат. Събота сутринта, 15 гр. от същото на всеки гълъб и нищо повече. Обикновено всеки ден имат на разположение песъчинки (без събота, неделя и понеделник).

За пиене можете да дадете в неделя и веднъж при пристигане от състезание топла вода 1 л., мляко 0.5 л., мед 1 супена лъжица. След обед електролит 1 кафена лъжица на литър вода, а понеделник чай през целият ден. Вторник витамин Б комплекс през целият ден, супена лъжица на литър вода. Сряда и петък  йод във водата 4 капки на 1 литър вода. Четвъртък сутрин само обикновена вода и по късно 1 супена лъжица мед във водата, а събота чиста вода.

Бани – ако гълъбите пристигнат от състезание преди 14 часа, когато отделяте женските може да им дадете топла баня с добавка соли за къпане. Ако гълъбите пристигнат късно тогава тази баня се дава понеделник сутринта. Вечерта преди деня на опръстеняването  е добре да се даде студена вода с добавка обикновена готварска сол.

Ежедневни тренировки – гълъбите не е нужно да се пускат в понеделник. Във вторник могат да летят  само във времето нужно за почистване на гълъбарника. Гълъбите трябва да се възстановят от състезанието, затова те се пускат чак в сряда. Не им давайте възможност да кацат по покривите, но полета да не надхвърля 30-40 минути. В деня когато ще бъдат носени на състезание не е желателно да ги пускате.

Светлината в гълъбарника – въпреки че повечето гълъбари практикуват вдовството при пълна тъмнина, по принцип гълъбите не са родени да живеят на тъмно. Така че е добре да се използва следният метод за регулиране на светлината при вдовците: в неделя и след отделянето на женските, гълъбите се оставят в пълна тъмнина, до понеделник вечерта. Можете да използвате бяла и черна завеса. Бялата винаги трябва да е на прозореца за да не виждат гълъбите навън. От вторник до неделя постепенно с помощта на черната завеса увеличавайте светлината. В деня на опръстеняването в гълъбарника трябва да е напълно светло.

 www.SportPigeons.net ви пожелава успешен сезон!
 
< Prev   Next >