www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Измръзване
Измръзване
Признаци при измръзване на краката на гълъбите, в период до 7-8 дни се наблюдава силно отичане на пръстите, придружено от сърбеж. Птиците разчесват краката си до костите, което е придружено от силно кръвотечние.
Процесът завършва с гангрена на краката (измръзване от трета степен). При особено тежки случаи на измръзване настъпва частично или пълно откъсване на краката. Диагноза

Поставя се въз основа на данните от анамнезата, на клиничните признаци и на патологоанатомичните изменения. Измръзването трябва да се разграничи от изгарянето, раните, инфекциозния пододерматит.

Етиология. Измръзване на краката при гълъби, отглеждани във волиери, е наблюдавано при внезапно застудяване на времето. Много често краката измръзнат след къпането на птиците във вани при температура около 0° С. Стъпалата им измръзват, когато стоят на пода с влажни крака.

 

Лекуване

Птица с измръзнали крака трябва да се внесе в затоплено помещение, където температурата постепенно да се повишава. Измръзналите крака се намазват с окситетрациклинова маз, вазелин или мазнина.

Профилактика. Птиците, отглеждани във волиери, през зимата се предпазват от влиянието на ниските температури, като се отстраняват ваничките за къпане

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >