www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Възпаление на пръстите на краката
Възпаление на пръстите на краката
Проявява се с възлести образувания на края на пръстите.

Признаци. Болестта започва със зачервяване, отоци и повишаване на температурата на пръстите. Гълъбите подгъват болния си крак към корема поради силната болка.

Опитно е установено, че причината за появата на болестта е липсата в дажбата на витамин А, което довежда до неправилен растеж на роговата част на стъпалата. Някои автори предполагат, че причина за болестта са замърсяването на краката и последващото инфектиране с условнопатогенна микрофлора.
Възможно е месната храна да съдържа някакви неизвестни токсични вещества, които обуславят възпалителния процес. Лекуване

В дажбата трябва да се включи витамин А. При наличие на плътни възлести образувания те трябва внимателно да се разрежат, раните да се очистят от секрета и да се посипят с тетрациклинов или стрептомицинов прах, а пръстите на краката да се обработят с йодна тинктура.

Птицата трябва да се постави на мека постеля, например на стърготини. Краката й трябва да се къпят в тинктура от камала в продължение на няколко дни.

На върха на пръстите (понякога на нокътя) се образуват плътни натрупвания, състоящи се от екскременти, пясък и остатъци от храна, които пречат на нормалното движение на птиците. Пръстите се промиват внимателно във вана с топла вода до размекване на образуванията, а след това се намазват с вазелин. Абсолютно се забранява откъсването на кълбовидните образувания в сух вид  това може да доведе до нараняване на пръстите, откъсване на ноктите, силно кръвотечение и до смърт на гълъба

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >