www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Болести по ембриона вследствие на непълноценни яйца
Болести по ембриона вследствие на непълноценни яйца
Болестите по ембрионите се наблюдават тогава, когато гълъбите се отглеждат волиерно, без да имат свободен достъп до външната среда. При този начин на отглеждане се явяват редица незаразни болести при подрастващите и възрастните птици. Те имат предимно недоимъчен характер, защото не винаги гълъбовъдът е в състояние да предостави на птиците всички необходими съставки с храната. При свободно живеещите гълъби тези болести са ограничени почти до минимум. Ембрионална дистрофия (хондродистрофия). Явява се при недостиг в яйцата на витамините В1, В2, А, D, на микроелементите манган и йод и е най-често наблюдаваната недоимъчна болест на ембриона. Проявява се с вкостеняване на епифизния хрущял, в резултат на което развитието на ембриона спира. Ставите на краката са удебелени, деформирани и къси. Черепът е разширен в основата си, горната челюст е завита надолу. Ембрионът има вид на папагал. Понякога клепачите са слепнали, главата е отекла, а шията се изкривява на 90-100°. Ембрионалната дистрофия засяга ембрионите в средата на мътенето, но може да се установи и в края.

 

За да се предпазят ембрионите от тази болест, преди всичко трябва да се обърне внимание на отглеждането и храненето на гълъбите през зимно-пролетния сезон, т.е. преди яйценосния период. Необходимо е птиците да бъдат излагани на слънце, да не преобладават в дажбите им маслодайни семена, да се изключват от разплод птици с възпаление на яйчниците. С храната на гълъбите се осигуряват и необходимите витамини (В,, В2, А, D) и минерални вещества (калций, фосфор, манган). За целта през пролетния сезон във водата за пиене 1-2 пъти се прибавят витамин В-комплекс, витамин АD3Е-хидро, калиев перманганат и калиев йодит. Едновременно с това се дават креда и други минерални добавки.

 

Висцеларна подагра. Явява се при недостиг на витамините А и D и при неправилно съотношение между калция и фосфора, на калия към натрия, на киселините към основите в храната на възрастните гълъби.

Заболяването се характеризира с отлагане на соли на пикочната киселина по мезентериума, плеврата, перикарда, но най-често в бъбреците. Те са уголемени, а по повърхността и във вътрешността им се наблюдават кристали от пикочна киселина. Установена е връзка между бъбречната подагра и авитаминозите А и D. Ембрионалната висцерална подагра протича с повишена смъртност в първите дни на инкубацията. За да се предпазят ембрионите от това заболяване, към дажбата на гълъбите се добавят витамините А и D, рибено масло, калций и фосфор

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >