www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Авитаминоза "А" при гълъбите
Авитаминоза "А" при гълъбите
Витамините са сложни органични съединения, необходими за регулиране на обмяната на веществата в организма. Някои от тях се синтезират напълно или отчасти в гълъбовия организъм. Други постъпват в него под формата на провитамини с храната и след редица трансформации се превръщат в съответните витамини. Такъв е например каротинът - провитамин на витамин А, ергостеринът - на витамин D. При липса или недостиг на витамини (провитамини) в храната, респективно в гълъбовия организъм, настъпват болестни състояния, които се означават като авитаминози или хиповитаминози. Витамин А е мастноразтворим витамин, известен под името ретинол, аксерофтол, витамин на растежа. Той има растителен произход. Неговият провитамин е каротинът, който, постъпвайки в организма, се превръща в черния дроб във витамин А. Птиците са най-чувствителни към липсата на този витамин. Боледуват млади, подрастващи и възрастни гълъби, най-често през пролетта. Новоизлюпените боледуват, когато яйцата са били бедни на витамин А.

 

Признаци. Най-характерни са измененията и очите. Отначало се наблюдават сълзотечение, отичане и затваряне на очите, помътняване на третия клепач, възпаление на роговицата и конюнктивата, а по-късно - изсъхване на окото (ксерофталмия) с размекване и пробиване на роговицата (кератомалация). В понататъшния развой на заболяването много характерни са промените в началната част на храносмилателния канал. В устната кухина и хранопровода се установяват жълтобелезникави възелчета и налепи, които при опит за отстраняване не се махат. Наред с тези признаци се установяват и признаци от страна на централната и периферната нервна система - спазми, слабост в краката, конвулсии. Гълъбите нямат апетит, лесно се плашат. Една част от тях ослепяват и не могат да намират храната и водата, при които случаи изходът е летален (смъртен). През яйценосния период носливостта намалява, люпимостта също. Жълтъкът на яйцата е силно блед. Бледост може да се наблюдава и по краката и човката. При възрастните гълъби, приемащи храна без витамин А (респективно каротин), след 15-20 дни се наблюдават първите признаци на авитаминозата.

 

Лекуване. Трябва да се има предвид, че гълъби, показали всички клинични признаци, описани по-горе (особено със силни промени в очите и централната нервна система), практически не се лекуват. В по-леките случаи за постигане на бърз оздравителен ефект се препоръчва да се дават във водата за пиене препаратите на витамин А в продължение на две седмици. За същия период от време индивидуално може да се дава по 2-5 капки течно рибено масло. С успех се прилагат и комбинираните ветеринарни препарати АD3Е-хидро (водоразтворим) и АD3ЕК-хидро. За предпазване на гълъбите е необходимо в дажбата им да се включват, особено през зимно-пролетния период, жълта царевица, просо, люцерна. Най-голямо количество каротин има в сенното брашно, приготвено от люцерна. През периода, когато двойките се събират и се подготвят за гнездене, се препоръчва да се дават с водата 3-4 дни в седмицата (в продължение на две седмици) от водоразтворими витамини

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >