Начало Статии Авитаминоза "А" при гълъбите
Авитаминоза "А" при гълъбите
Витамините са сложни органични съединения, необходими за регулиране на обмяната на веществата в организма. Някои от тях се синтезират напълно или отчасти в гълъбовия организъм. Други постъпват в него под формата на провитамини с храната и след редица трансформации се превръщат в съответните витамини. Такъв е например каротинът - провитамин на витамин А, ергостеринът - на витамин D. При липса или недостиг на витамини (провитамини) в храната, респективно в гълъбовия организъм, настъпват болестни състояния, които се означават като авитаминози или хиповитаминози. Витамин А е мастноразтворим витамин, известен под името ретинол, аксерофтол, витамин на растежа. Той има растителен произход. Неговият провитамин е каротинът, който, постъпвайки в организма, се превръща в черния дроб във витамин А. Птиците са най-чувствителни към липсата на този витамин. Боледуват млади, подрастващи и възрастни гълъби, най-често през пролетта. Новоизлюпените боледуват, когато яйцата са били бедни на витамин А.

 

Признаци. Най-характерни са измененията и очите. Отначало се наблюдават сълзотечение, отичане и затваряне на очите, помътняване на третия клепач, възпаление на роговицата и конюнктивата, а по-късно - изсъхване на окото (ксерофталмия) с размекване и пробиване на роговицата (кератомалация). В понататъшния развой на заболяването много характерни са промените в началната част на храносмилателния канал. В устната кухина и хранопровода се установяват жълтобелезникави възелчета и налепи, които при опит за отстраняване не се махат. Наред с тези признаци се установяват и признаци от страна на централната и периферната нервна система - спазми, слабост в краката, конвулсии. Гълъбите нямат апетит, лесно се плашат. Една част от тях ослепяват и не могат да намират храната и водата, при които случаи изходът е летален (смъртен). През яйценосния период носливостта намалява, люпимостта също. Жълтъкът на яйцата е силно блед. Бледост може да се наблюдава и по краката и човката. При възрастните гълъби, приемащи храна без витамин А (респективно каротин), след 15-20 дни се наблюдават първите признаци на авитаминозата.

 

Лекуване. Трябва да се има предвид, че гълъби, показали всички клинични признаци, описани по-горе (особено със силни промени в очите и централната нервна система), практически не се лекуват. В по-леките случаи за постигане на бърз оздравителен ефект се препоръчва да се дават във водата за пиене препаратите на витамин А в продължение на две седмици. За същия период от време индивидуално може да се дава по 2-5 капки течно рибено масло. С успех се прилагат и комбинираните ветеринарни препарати АD3Е-хидро (водоразтворим) и АD3ЕК-хидро. За предпазване на гълъбите е необходимо в дажбата им да се включват, особено през зимно-пролетния период, жълта царевица, просо, люцерна. Най-голямо количество каротин има в сенното брашно, приготвено от люцерна. През периода, когато двойките се събират и се подготвят за гнездене, се препоръчва да се дават с водата 3-4 дни в седмицата (в продължение на две седмици) от водоразтворими витамини

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Предишна   Следваща >