www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Авитаминоза "D" при гълъбите
Авитаминоза "D" при гълъбите
Витамин D взема активно участие в калциево-фосфорната обмяна на организма. Той е мастноразтворим, благоприятства поддържането на правилното съотношение между калциевите и фосфорните соли в организма, спомага за усвояването на калция от храната и отлагането му в костната система. При недостиг на витамин. D3 при малките гълъбчета се явява рахит, а при възрастните - остеомалация. Витамин D може да се образува в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Най-много се съдържа в черния дроб, рибеното масло и др. При липса в храната на витамин D3 и на калций се явяват тежки форми на рахит и остеомалация. Освен това рахит може да се появи и при високи дози калций и недостиг от фосфор.

Признаци. При рахита те са характерни. При малките гълъбчета се проявяват на възраст от 14 до 40 дни с анемия, липса на апетит, изоставане в растежа, недостатъчно развитие на перата, слабост и изкривяване на краката (X- или О-образно), постоянно залежаване. Особено характерен клиничен признак на рахита при гълъбчетата са отпускането на крилата и изкривяването на гръдната кост под формата на буквата "S". Болните трудно се изправят и ходят с разкрачени крака. При възрастните гълъби се наблюдават размекване на костите, разширяване на големите тръбести кости, удебеляване на ребрата, снасяне на непъпноценни яйца понякога с меки черупки, изменения в човката, която се изкривява и се деформира.

Лекуване. То е комплексно. В края на зимата и в началото на пролетта гълъбите се нуждаят особено много от витамин D. Препоръчва се те да се отглеждат така, че в гълъбарниците да има достатъчно слънчева светлина (ултравиолетови лъчи). Често през слънчевите дни се наблюдава как гълъбите лежат на една страна с разперено крило. При това положение се облъчват слабо оперените части на кожата на крилото, което спомага за образуването на витамин D. Медикаментозното лекуване се осъществява с рибено масло. Лечебната доза е 2 капки дневно в храната на един гълъб в продължение на 15-20 дни. Може да се приложи и водоразтворимият витамин АD3Е-хидро в продължение на няколко дни през пролетта. Едновременно с това се дават гасена вар, примесена с пясък, креда и др. Гълъбите се предпазват от авитаминоза, като им се дават храни, богати с калций и фосфор (зърнени зелени растения), излагат се редовно на ултравиолетово облъчване

 

www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >