www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Възпаление на гушата (мека гуша) при гълъбите
Възпаление на гушата (мека гуша) при гълъбите
Лекото повърхностно възпаление на лигавицата на гушата се означава като мека гуша (катар на гушата).

Причините за появата на това заболяване могат да бъдат от различен характер. Преди всичко трябва да се посочат следните: твърдата, груба и мъчно смилаема храна; чуждите тела (пръчици, клечки); отровните треви и вещества; храните, които се разлагат лесно или са вече разложени, нападнати от гъбички, плесени и паразити, които се загнездват в гушата. Често болестта може да се дължи на нарушения в режима на хранене (продължителен глад и след това хранене с твърди храни), замърсяване на водата с бактерии и др. Мека гуша може да се появи и при някои инфекциозни болести и авитаминози. При ранното отделяне на малките гълъбчета от родителските двойки често настъпва възпаление на гушата, тъй като отделяното гушно мляко при възрастните лесно се задържа и започва да се разлага.

  Признаци

Гълъбите нямат апетит, извиват врата си, понякога повръщат или изкарват с тръскане на главата си през устата или носа течност, миришеща на кисело. Държат главата си увиснала, одрямват се и се отделят настрани. При пипане на гушата се усеща мекота вследствие на събралите се газове. Птицата има повишена жажда. Ако не се лекуват, болните гълъби бързо отслабват и умират от изтощение.

 

Лекуване

То се извършва от ветеринарен лекар. Заболелите гълъби се затварят и се оставят да гладуват 1-2 дни при наличие на чиста и прясна вода. След това им се дава лесно смилаема храна с добавка на големи количества витамини (А, D3, Е, К и В-комплекс). След налаганата диета съдържанието на гушата се изпразва. Това става по два начина. При единия от тях птицата се поставя с главата надолу, през което време се прави масаж на гушата. Другият начин е чрез промиване на гушата, което се извършва от ветеринарен специалист. Освен това на болните птици се препоръчва да се дава една чаена лъжица лимонов сок или чай от мента. Може да се дава и солна киселина (1 чаена лъжица в 0,5 л вода). Към водата за пиене се прибавя калиев перманганат (1 г на 3-4 л вода).

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >