www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Запушване на гушата (твърда гуша) при гълъбите
Запушване на гушата (твърда гуша) при гълъбите
Запушването на гушата е често срещано заболяване сред гълъбите. Причините се крият преди всичко в храненето и отглеждането на птиците. При продължителен глад или недохранване те поемат големи количества зърно и при пиене на вода то набъбва в гушата. Така може ла се запуши и изходът на стомаха. Ако на птиците не се осигурява постоянно вода, когато им се даде, те се напиват толкова много, че гушите им се изпълват силно. Мускулната стена на гушата се разтяга и не може да придвижи приетата храна, вследствие на което тя застоява.

  Признаци

При изследване на птиците се установява, че гушата е твърда и издута. Застоялата храна започва да се разлага, което дразни лигавицата и предизвиква възпаление. От този момент гълъбите загубват апетит. Задръстената гуша притиска трахеята, поради което гълъбите отварят широко човката си, за да дишат. При разлагане на храната се образуват газове, под влиянието на които стената на гушата може да се скъса. В други случаи гушата може да се пробие (да се образува фистула) и храната да излиза навън.

 

Лекуване

То може да се извърши по два начина: консервативно и оперативно. Консервативното лекуване включва масаж на гушата и даване на очистително (рициново масло, парафин или слънчогледово масло). След това се прави промивка на гушата. Ако не може да се получи оздравителен ефект, пристъпва се към оперативна намеса. Тя се извършва от ветеринарен лекар

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >