www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Мастна дистрофия на черния дроб при гълъбите
Мастна дистрофия на черния дроб при гълъбите
Мастната дистрофия на черния дроб е често срещано заболяване, особено при породите гълъби, отглеждани за месо (кингове, римски, щрасери, рисове). Причините за болестта са свързани с нарушена обмяна на веществата вследствие на приемането на зърнен фураж, поразен от различни токсични продукти. Освен това висококалорийната храна, лишена от витамини (Е, В, Н и др.) и аминокиселини (холин, метионин), спомага за отлагането на големи количества мазнини в черния дроб. От друга страна, отглеждането на гълъбите в тесни помещения, в които те са лишени от движение, също предразполага към мастна дистрофия. Поради тези причини се получава и затлъстяване на далака, сърцето, бъбреците.


Признаци

Те не са характерни. Болестта се открива при аутопсия. От анамнезата се получават данни, че гълъбите с мастна дистрофия са с намален апетит и при опит да хвърчат или да преодолеят някое препятствие са паднали и внезапно умират. При отваряне на трупа се откриват често големи кръвоизливи вследствие на скъсване на черния дроб поради мастното му израждане. Черният дроб е жълто-кафяв, с увеличен обем и трошлива консистенция. Засягат се и други паренхимни органи, които също са с такъв цвят.

 

Лекуването и особено профилактиката на гълъбите са насочени основно към рационално хранене: даване на чист разнороден зърнен фураж с добавка на витамини и микроелементи

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >