Начало Статии Възпаление на горните дихателни пътища при гълъбите
Възпаление на горните дихателни пътища при гълъбите
Тук ще се разгледа накратко възпалението на лигавицата на носа, ларинкса, трахеята и бронхите. То се причинява от микроорганизми (стрептококи, пневмококи и др.), които се развиват в организма с помощта на предразполагащи фактори, като студ, висока влажност, пренаселеност, лоша вентилация, прашен въздух, нерационално хранене. Особено неустойчиви и податливи към възпаление са младите и подрастващите гълъби, главно през пролетта и есента.

Често катарът на дихателните пътища се среща и при някои инфекциозни и паразитни заболявания, като хронична респираторна миоплазмоза, инфекциозен бронхит и ларинготрахеит, сингамоза и др.

Признаци

Гълъбите са неразположени, кихат, тръскат главите си и дишат тежко, като издават свирещи хъркащи шумове. От ноздрите им излизат бледи или гнойни изтечения. В развоя на заболяването ноздрите се запушват от секрета и гълъбите дишат през устата.

Апетитът намалява, а по-късно спира, птиците отслабват и се изтощават. Често се развива и възпаление на белите дробове, което завършва със смърт. От възпалението на тези органи може да се засегнат и въздушните торби.

 

Лекуване

Провежда се от ветеринарен лекар, след като се изяснят причините за заболяването. При всички случаи трябва да се подобрят хигиенните условия на отглеждане и храненето на птиците. Наред с това се пристъпва и към медикаментозно третиране с антибиотици и сулфонамиди. Добри резултати са получени със Стрептомицин - 1 г в 1 л вода, спектам, фармазин, хлорамфеникол и др. Успоредно с тях се прилагат и водоразтворими витамини - АD3Е-хидро и АD3ЕК-хидро в продължение на 3-4 дни. Когато възпаленията на горните дихателни пътища са вторични, трябва да се лекуват основните инфекциозни или паразитни заболявания

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Предишна   Следваща >