www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Възпаление на горните дихателни пътища при гълъбите
Възпаление на горните дихателни пътища при гълъбите
Тук ще се разгледа накратко възпалението на лигавицата на носа, ларинкса, трахеята и бронхите. То се причинява от микроорганизми (стрептококи, пневмококи и др.), които се развиват в организма с помощта на предразполагащи фактори, като студ, висока влажност, пренаселеност, лоша вентилация, прашен въздух, нерационално хранене. Особено неустойчиви и податливи към възпаление са младите и подрастващите гълъби, главно през пролетта и есента.

Често катарът на дихателните пътища се среща и при някои инфекциозни и паразитни заболявания, като хронична респираторна миоплазмоза, инфекциозен бронхит и ларинготрахеит, сингамоза и др.

Признаци

Гълъбите са неразположени, кихат, тръскат главите си и дишат тежко, като издават свирещи хъркащи шумове. От ноздрите им излизат бледи или гнойни изтечения. В развоя на заболяването ноздрите се запушват от секрета и гълъбите дишат през устата.

Апетитът намалява, а по-късно спира, птиците отслабват и се изтощават. Често се развива и възпаление на белите дробове, което завършва със смърт. От възпалението на тези органи може да се засегнат и въздушните торби.

 

Лекуване

Провежда се от ветеринарен лекар, след като се изяснят причините за заболяването. При всички случаи трябва да се подобрят хигиенните условия на отглеждане и храненето на птиците. Наред с това се пристъпва и към медикаментозно третиране с антибиотици и сулфонамиди. Добри резултати са получени със Стрептомицин - 1 г в 1 л вода, спектам, фармазин, хлорамфеникол и др. Успоредно с тях се прилагат и водоразтворими витамини - АD3Е-хидро и АD3ЕК-хидро в продължение на 3-4 дни. Когато възпаленията на горните дихателни пътища са вторични, трябва да се лекуват основните инфекциозни или паразитни заболявания

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >