www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Отравяне на гълъбите с готварска сол
Отравяне на гълъбите с готварска сол
Гълъбите имат голяма нужда от готварска сол. Всеки любител гълъбовъд знае, че като постави буца морска сол в гълъбарника, птиците с охота се нахвърлят да кълват. Отравяне настъпва, когато на гълъбите продължително време не се дава сол и след това им се поднесе във вид на едри кристали, от които те поемат големи количества. Токсичната доза натриев хлорид за гълъбите е 3-4 г на 1 кг маса. Малките са по-чувствителни от възрастните.

Признаци

Птиците изпитват силна жажда. Появяват се диария, липса на апетит, а понякога и повръщане. Дишането е учестено. Птиците са неспокойни, накрая краката се парализират. Отравянето протича за 7-9 часа, рядко за едно денонощие и завършва със смърт вследствие на обезводняване на организма и увреждане на централната нервна система. При хронично протичане на заболяването гълъбите започват да снасят яйца с меки черупки.

 

Лекуване

 Осъществява се с комбинация от лекарствени средства: 1 % амониев фосфат по 5 мл на птица, мускулно, витамин К по 7 мг/кг, хипофизин (0,5 %) по 0,5 мл/кг маса. Едновременно с това може да се направи промивка на гушата на засегнатите индивиди. На останалите се осигурява прясна вода на воля

 

www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >