www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Салмонелоза (паратиф) при гълъбите
Салмонелоза (паратиф) при гълъбите
Салмонелозата с често срещащо се заболяване по гълъбите и нанася големи загуби на гълъбовъдите. Тази болест е разпространена в целия свят и засяга не само домашните, но и дивите гълъби. При домашните гълъби предизвиква намаляване на оплодителната способност на яйцата, загубване на способността им да летят и продължително заразоносителство. Причинява се от салмонелни бактерии, които са много слабо устойчиви на дезинфекционните препарати крезол, формалин, фенол и др.

  Заболяват предимно по-младите гълъби, но така също и възрастните. За възникване на болестта важна роля играят замърсяването на околната среда, прегрупирането на гълъбите в общи клетки, непълноценното хранене и недостатъчната вода за пиене. Гълъбите могат да бъдат дълго време носители на инфекция, като на външен вид изглеждат напълно здрави. Заразяването се осъществява с вдишвания прах, съдържащ инфекцията. При възрастните гълъби причинителят се съдържа в яйцепроводите, вследствие на което могат да заразяват своето потомство чрез яйцата. Източник на инфекцията са не само болните гълъби, но и замърсените клетки, гнезда и постеля.

 

Признаци

Голяма част от домашните и дивите гълъби преболедуват в скрита форма. От явна форма боледуват по-слабите и изоставащи в растежа си птици. Малките гълъбчета отказват да се хранят, стават апатични, загубват способността да летят, имат увеличена жажда, получават силно разстройство, оперението им е разрешено и често умират на възраст от 50 до 70 дни. Салмонелозата протича в две основни форми - чревна и нервна. Чревната форма се проявява остро и хронично. Наблюдава се дълготраеща диария, като екскрементите са воднисти и примесени със слуз и кръв. Оперението около клоаката е силно замърсено с екскременти. След преболедуването от салмонелоза обикновено възникват поражения на ставите на краката. Гълъбите трудно се движат и не могат да летят. Установява се често потрепване и треперене на краката. Мускулатурата на крилата в началото е твърда, след което се отпуска и отслабва. Под кожата в областта на ставите се появяват възли на големина колкото грах. Нервната форма се характеризира с треперене на мускулатурата и се явява след продължително боледуване. По-късно гълъбите се залежават настрани и стоят с опъната шия. Смъртността при салмонелозата понякога е много висока и може да достигне 90 % при острата форма. При хроничната форма тя е по-ниска - 10 %.

 

Лекуване

Добър лечебен ефект се получава със стрептомицин в доза 50 мг, разтворен в 0,5 мл дестилирана вода и инжектиран мускулно в гръдната мускулатура, три дни наред. Могат да бъдат използвани и други антибиотици, като окситетрациклин, тетрациклин и хлортетрациклин, които се дават под формата на пилули, а при отказване от храна - с водата за пиене в доза 100-200 мг по два пъти сутрин и вечер, 6 дни наред. Положителен резултат при лекуването на салмонелозата се получава и с препарата фуразолидон, който се дава с водата за пиене в концентрация 0,03-0,04 % в продължение на 20 дни.

Болните гълъби се оставят в клетките. За предпазване на птиците от заболяване се препоръчва:

 

1. Да се дезинфекцират редовно клетките и всички съоръжения в тях един път месечно с формалин, хлорна вар, вирузан и др.

2. Да се води борба срещу мишките и плъховете, които могат да станат разпространители на инфекцията.

3. Храната на гълъбите да се държи на закрито място, за да не бъде нападната от мишки и плъхове.

4. Периодично във водата за пиене да се поставят слаби дезинфекционни разтвори от калиев перманганат, хлорна вар и формалин.

5. Всички новозакупени гълъби или тези, които са били на състезания или изложби, да се поставят най-малко 20 дни в отделни клетки - изолатори

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >