www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Орнитоза при гълъбите
Орнитоза при гълъбите
Орнитозата с широко разпространена болест сред свободно живеещите птици. Тя се нарича още и пситакоза, тъй като се среща най-често при папагалите, чието латинско название е пситациде. Тази болест с опасна както за птиците, така и за човека. Причинителят на орнитозата е вирус. Той се отделя от болните гълъби със секрета от дихателните пътища и с екскрементите. Болестта е установена както при домашните, така и при свободно живеещите гълъби. Заразяването става най-често чрез вдишване на прах, съдържащ причинителя, а така също и чрез храната, водата за пиене и замърсените клетки и съоръжения.

  Признаци

Болните птици имат силно сълзотечение. Перата около очите изпадат. По-късно птиците показват светлобоязън и предпочитат да стоят в тъмните части на клетката. Появяват се голямо количество гнойни източения от очите, които могат да слепят клепачите. Апетитът намалява и птиците бързо отслабват. Загубват способността си да летят и дишат шумно. Много често се наблюдават парези и парализи на крилата и краката, което затруднява тяхното движение. Понякога възпалителният процес на конюнктивите се пренася в носните ходове и подочните синуси, които се подуват. Голям процент от младите гълъби умират в продължение на 10-14 дни.

 

Лекуване

Заболелите гълъби с ясно изразени клинични признаци трябва веднага да се изолират, а тежко болните се унищожават. Препоръчват се широкоспектърните антибиотици ампицилин, терамицин, окситетрациклин. За засилване на защитните сили на болните гълъби може да се дават витамините A, D3, Е и доброкачествени зърнени храни. За предпазване на здравите птици, които са били в контакт с болни, добри резултати се получават чрез при-бавянето на 15-20 мг от антибиотика в храната им в продължение на 4-5 дни. За дезинфекция на помещенията и инвентара се използват 2 %-ов разтвор на формалин, 0,5 %-ов разтвор на фенол и др. При почистването на клетките гълъбовъдите трябва да работят с маска на носа и с ръкавици, за да се предпазят от заразяване

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >