www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Хистомоноза по гълъбите
Хистомоноза по гълъбите
Хистомонозата се причинява от паразита хистомонас мелегридис. От хистомоноза освен гълъбите боледуват още пуйките, фазаните и яребиците. Гълъбите се заразяват чрез храната и водата, замърсени с екскрементите на болни и преболедували птици. Тези паразити се размножават в слепите черва и ги възпаляват. По-късно се засяга и черният дроб.

  Признаци

В началото се установява изчезване на апетита, бързо отслабване и умърлушеност. Заболелите гълъбчета се скриват по тъмните части на клетката или помещенията и там стоят с часове, като продължително време писукат. Екскрементите стават редки, със светложълт цвят, примесени са с кръв и лошо миришат. За точното поставяне на диагнозата трябва веднага да се потърси помощта на ветеринарен лекар и да се изпратят трупчетата на умрели гълъби във ветеринарните лаборатории.

 

Лекуване

То е доста трудно. Използват се препаратите новарсенол, фенотиазин, хинин, меден сулфат и др. Добър предпазен ефект се получава с препарата емтрил. Той се прилага в доза 150 мг в 1 л вода за пиене в продължение на една седмица. След това се почива една седмица и после се дава още две седмици

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >