Начало Статии Хистомоноза по гълъбите
Хистомоноза по гълъбите
Хистомонозата се причинява от паразита хистомонас мелегридис. От хистомоноза освен гълъбите боледуват още пуйките, фазаните и яребиците. Гълъбите се заразяват чрез храната и водата, замърсени с екскрементите на болни и преболедували птици. Тези паразити се размножават в слепите черва и ги възпаляват. По-късно се засяга и черният дроб.

  Признаци

В началото се установява изчезване на апетита, бързо отслабване и умърлушеност. Заболелите гълъбчета се скриват по тъмните части на клетката или помещенията и там стоят с часове, като продължително време писукат. Екскрементите стават редки, със светложълт цвят, примесени са с кръв и лошо миришат. За точното поставяне на диагнозата трябва веднага да се потърси помощта на ветеринарен лекар и да се изпратят трупчетата на умрели гълъби във ветеринарните лаборатории.

 

Лекуване

То е доста трудно. Използват се препаратите новарсенол, фенотиазин, хинин, меден сулфат и др. Добър предпазен ефект се получава с препарата емтрил. Той се прилага в доза 150 мг в 1 л вода за пиене в продължение на една седмица. След това се почива една седмица и после се дава още две седмици

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Предишна   Следваща >