www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Токсоплазмоза по гълъбите
Токсоплазмоза по гълъбите
Токсоплазмозата се среща при почти всички домашни животни и птици. Опасна е и за човека. Причинява се от паразити, наречени токсоплазми. Това заболяване по гълъбите е установено в много страни.

Източници на зараза са болните и преболедували птици, гризачи и други животни. Заразяването се осъществява с храната и водата за пиене, съдържащи паразита.

Признаци

Инкубационният период е от 2 до 4 дни. Заболелите гълъби показват силно намаляване на апетита, увеличена жажда, апатия, увисване на крилата и сънливост. По-късно походката им става несигурна поради слабост, парези и парализи на краката. Някои от тях правят кръгови движения и стават силно плашливи от най-малкото дразнене. Понякога болните получават диария и изменения на очите.

Смъртността при токсоплазмозата може да достигне 100 %, тъй като гълъбите са много чувствителни.

Като се има предвид, че токсоплазмозата е опасна и за човека, необходимо е при най-малкото съмнение за заболяване да се потърси незабавно помощта на ветеринарен лекар.
 
Лекуване

Токсоплазмозата при животните трудно се лекува. Обръща се голямо внимание главно на предпазването. Препоръчва се да се унищожават болните птици и техните трупове. Провежда се борба срещу мишките и плъховете. Извършването на периодични дезинфекции е необходимо условие за предпазване от това заболяване

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !

 
< Prev   Next >