www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Храна за спортни гълъби

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон

Poll

Racing pigeons sport is ...
 
Racing pigeons use for orientation
 
Home
Мотивацията при състезателните гълъби
Мотивацията може да бъде различна за всеки гълъб и гълъбовъда трябва да умее да усеща това. Понякога може да става въпрос за съседната пръчка или гнездо, или няколко фъстъка за някои

от птиците, с някои други гълъби може да не е толкова просто. Когато станат на около 30-90 дни факторите за мотивацията са основно любовта към гълъбарника и към гълъбовъда. След като навършат 100 дни и повече, в зависимост от индивидуалността на всяка птица до края на състезателният сезон може да се използва естественият инстинкт на гълъбите да образуват двойки и да гнездят (сексуалният мотив). Желанието за секс може да се прояви в различни форми и е най-силното мотивационно средство на гълъбовъда. Умните гълъбовъди умеят да извлекат максимума от него. Гълъбовъдите трябва да отделят голямо внимание на всяка птица и да изучат индивидуалната мотивация на всяка птица, какво харесва и какво не.

  Птиците които летят в съответното състезание трябва да се отделят в една част на гълъбарника отделно от другите гълъби. Когато гълъбите започнат да се подготвят за чифтосване гълъбовъдът трябва да избере няколко по-възрастни мъжки и женски птици с които трябва да чифтоса тези млади птици. ВАЖНО: Тези птици трябва да са много добре селектирани, защото ни трябват такива гълъби които имат силен инстинкт за гнездене и които ще поддържат дълга връзка, без да създават проблеми като се бият в гълъбарника, защото трябва да съществува спокойна обстановка, без стрес.

В зависимост от организацията на гълъбарника, гълъбовъдът трябва да избере най-подходящият начин да представи възрастните птици за чифтосване без да причини стрес и объркване при младите птици в гълъбарника. Индивидуалната конкуренция за гнезда е много добър мотив по време на състезателния сезон. Може да заключите възрастните птици в клетките си и да поставите пръчка отвън за да кацат младите птици, ако покажат интерес към съответният мъжки или женски гълъб. По този начин възрастните птици няма да причиняват проблеми по време на състезанието. Много важно е  гълъбите сами да избират партньорите си, без помощ от гълъбовъда. Желателно е младите птици да се събират с възрастни защото възрастните винаги ще ги чакат когато се завръщат от тренировка или състезание. Това е най-добрата мотивация за младите птици на тази възраст. Също важно е птиците които се състезават сами да избират гнездата си. Трябва да има достатъчно свободни гнезда. Някои птици може да искат да задържат повече от едно гнездо. Това не е проблем. Помнете че птиците трябва да са щастливи и ние трябва да ги глезим докато се състезават.

Отделете всички гълъби които повече няма да се състезават. Оставете само птици които ще участват в състезания. Ако птиците показват силен инстинкт за гнездене поставете гнездата и материалът за гнездене (например слама) в гълъбарника. Това е прекрасен начин за мотивация и много добра гимнастика за птиците.

Всички гълъбовъди трябва да обърнат внимание на останалите в секцията за състезатели гълъби. Направете така че да са щастливи и спокойни възможно най-много. Това са птиците които все още имат възможност да ви направят известен и богат.

Гълъбовъдът трябва да разбере че това което прави нас щастливи също важи и за гълъбите. Ако вие като човек не сте доволен от семейният си живот ще се прибирате в къщи колкото е възможно по-късно или дори няма да се  приберете. Това важи и за нашите птици. Те трябва да обичат дома си и  гълъбовъда и да имат сериозни причини да се приберат при тях дори ако условията при състезание са много трудни. Ако те имат тази мотивация и привързаност те ще се приберат в къщи възможно най-скоро. Това е причината поради която много дълги състезания са объркващи за младите птици. Те се връщат само за да бъдат отново пъхнати в кафеза и да бъдат откарани на друго състезание. Те прекарват повече време в кафези отколкото в собственият си гълъбарник. Те имат нужда от удобството и сигурността които им предлагат гнездото и гълъбарника. Гълъбовъдът трябва да поддържа гълъбите в състояние да завършат сезона, но много лесно може да се изтощят птиците и да се сломи духът им на тази възраст. Ето защо е добре да има повече полети над гълъбарника и къси тренировки като се пускат гълъбите един по един, а не дълги тренировки. Вие можете да спечелите повече награди с щастливи, мотивирани птици отколкото с изтощени и стресирани.

Запомнете всяка птица е отделен индивид и трябва да се третира като такъв. Обърнете голямо внимание на желанията и нуждите на всеки отделен гълъб. Нужна ви е само една птица с добра и правилната мотивация и в нужното физическо състояние за да спечелите голямата награда, а именно първото място.

 
www.SportPigeons.net ви пожелава успешен сезон!

 
 
< Prev   Next >

Гълъбодрум

Спортни гълъби Маратон

Спортни гълъби

Спортни гълъби Маратон

One Loft Race

Спортни гълъби Маратон

Спортни гълъби Leen Boers

Спортни гълъби Маратон

Romanian Racing Pigeons

Спортни гълъби Маратон

Racing Pigeon Association

Спортни гълъби Маратон

Статии


  :: OLR Corabia Winter Race Almuсecar/Spain/- Final: 24.02.2018 Корабия зимен гълъбодрум в Испания!
  :: Int. Barcelona 2016
  :: Честита Баба Марта, спортни гълъбовъди! Това е нашият празник
  :: Безплатен транспорт на 20-21 март 2015 до Гълъбодрум Corabia FCI OLR !
  :: Полети за Маратон над 1000 км за 2015
  :: Аукцион за Маратон на Комб. Кънчо и Стилиян - Бургас - 29/12/2014
  :: Последен ден за залози в аукциона за Маратон на Иван Иванов от Каварна - 02/11/2014 - 21:00
  :: INTERNATIONAL EXTREM MARATHON TARTU ESTONIA - 26/07/2014 - 05:30
  :: Завърнати гълъби от Националният Маратон - Влодава 1 - (Полша)
  :: Освобождаване на гълъбите от Влодава 1 - (Полша) – 12:00 часа на 14.06.2014. Завърнати гълъби :
  :: Национален Маратон от Влодава 1 - (Полша) - (Wlodawa 1 - PL) – 14.06.2014
  :: Тотален аукцион с гълъбите на големият майстор на дългите разтояния - Иван Павлов от гр.София!
  :: Транспортиране на гълъбите до Гълъбодрум Корабия /Румъния/ на 16/03/2014
  :: Покана от Гълъбодрум Корабия /Румъния/ за сезон 2014
  :: 10 години Гълъбодрум Калиманци ! Покана за сезон 2014 от най-добрия гълъбодрум на Източна Европа
  :: Пет години UNIKON Champ в България! Поръчка на чипове за сезон 2014
  :: ЧЕСТИТА НОВА 2014 ГОДИНА !
  :: Последен ден за залози в аукционите за Маратон на Христо Тивчев и Комб. Кънчо и Стилиян - 10/11/2013
  :: PIPA OLIMPIAD AUCTION - 14/10/2013 - 27/10/2013
  :: Класация от Дерби Дарабани
  :: Награждаване на победителите в "Дерби-Дарабани" на ГАЛА-ФЕСТ в гр.Ген.Тошево на 06/10/2013
  :: ЗАВЪРНАТИ ГЪЛЪБИ ОТ ДЕРБИ ДАРАБАНИ
  :: ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЪЛЪБИТЕ ЗА ДЕРБИ ДАРАБАНИ В 08:00 ЧАСА !