www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Как да построим добър гълъбарник.
Как да построим добър гълъбарник.
Обикновено гълъбарниците са построени от отпадъчни или много евтини материали. Те не изглеждат добре, но все пак служат за целта за която са предназначени. Те обикновено имат много процепи които пускат въздуха вътре. Обикновено гълъбовъдите с подобни гълъбарници имат успех. Те избират добро разположение и в гълъбарниците има много добра циркулация на въздух. Разбира се винаги има какво да се подобри, но винаги гълъбарника трябва да се поддържа максимално проветрив.

  Друга възможност да се подобри гълъбарника е като се използват вентилатори и се уплътнят всички процепи. Също при строенето или подобряването на един гълъбарник основно трябва да се има предвид че той трябва да осигурява максимално добра здравословна среда на птиците. Студът не е проблем за гълъбите, обикновено студените зими ги каляват, изключение е когато става въпрос за комбинация между студ и вятър или влага.  Голям проблем е обаче когато вътре в гълъбарника има влага. Това води до развъждането на плесени и увеличава риска от влошаване на здравето на гълъбите.

Понякога може да имате сух отвътре гълъбарник, но без достатъчна циркулация на въздух, дори и допълнителни вентилатори може да не са достатъчни и гълъбите да не са достатъчно здрави. Ако когато влезете в гълъбарника въздухът е застоял, мирише лошо и е прекалено прашно, това не е добър признак. Дори редовното почистване на гълъбарника няма да е достатъчно за да се предпазят гълъбите от заболявания и няма да можете да побеждавате в състезанията.

Ако имате подобни проблеми, това означава че е време да направите някои подобрения в гълъбарника. Първото и много важно условие е да имате достатъчна циркулация на въздух в гълъбарника. За тази цел може да се отвори например предната част на гълъбарника като се построят волиери и се направи метален под, под който да се събират отпадъците. Ако имате мрежи или прегради на прозорците махането им също би било добра идея, също и намаляването на броят на птиците в един гълъбарник.

След като се направят тези промени гълъбарникът се превръща в здравословно място за птиците. Ще забележите че въздухът вътре е по свеж и птиците се чувстват много добре и съответно те летят по-добре

За да се постигне добър дизайн на гълъбарника той трябва да е построен от  сух материал който няма да пуска вода вътре, но ще осигурява достатъчно въздух. Въздухът е най-важната предпоставка за доброто здраве на гълъбите. Имате ли лош въздух в гълъбарника, ще имате и гълъби в лошо здраве. Видът на гълъбарника не е толкова важен за птиците, колкото неговите качества. Важните въпроси би трябвало да бъдат: Добре ли се чувстват птиците? Бият ли се често? Има ли достатъчно място? Пренаселено ли е? Лесно ли е за почистване? Има ли ниши и пукнатини където гълъбите могат да се скрият? Тогава ще ви е трудно да ги ловите при тренировки и състезания. Лесно ли се придвижвате вътре в гълъбарника? Имате ли помещение за съхранение на храната, запасите си, преноските и медикаментите? Ако всичко е организирано така че да ви е удобно, ще го използвате много по-често и по-добре. Ако всеки път когато ви се налага да използвате нещо за гълъбите трябва да отидете другаде за да го търсите или вземете ще установите че често не ви се занимава с това.

Гълъбарника трябва да е така построен че да е удобен и за вас.  Също би трябвало да се съобразявате с мястото с което разполагате. Понякога се налага да пристроявате нагоре, ако нямате място настрани. Също преценете с какви материали разполагате и можете да използвате. Изберете тези които се поддържат най-лесно и ще изглеждат добре дълго време. Ако вече имате гълъбарник можете винаги да правите  малки подобрения за да ги направите по-функционални за вас и за нуждите на вашите гълъби. Ако нещо е проблем , намерете начин да премахнете проблема който ви притеснява. Така ще се наслаждавате на спорта повече и ще побеждавате в повече състезания.

Важно е гълъбарникът да е сух. Погледнете и преценете климата в който живеете. Бурите винаги от една и съща посока ли идват? Можете ли да разположите гълъбарника така че дъждът да не влиза в гълъбарника. Опитайте да избере такава позиция на гълъбарника, че снегът да не навява вътре.

Обикновено гълъбарниците за гълъбите които използвате за развъждане имат големи открити волиери и метален решетъчен под. Според бурите които обикновено има там където живеете, можете да оставите например източната и западна част открити. Така ако например снегът идва от запад той влиза в откритата част на гълъбарника , но понеже подът е решетъчен той пада долу и не представлява проблем. Гнездата в този случай е добре да бъдат на южната и северната стена. Така снегът не може да стигне до гнездата и птиците винаги са на сухо. Когато има буря ще забележите че птиците са достатъчно умни да стоят далеч от волиера вътре в гнездилките си. Друг вариант е да имате само малки вратички за гълъбите за да могат да влизат и излизат от волиера, но тогава ще трябва да увеличите циркулацията на въздух по друг начин. Волиерите могат да са разположени под кацалките, така че да са предпазени от горе.

Поенето на гълъбите може да се извършва във волиера така че да се предотврати всяко разплискване на вода вътре в гълъбарника. По-лесно е да се мият поилките на тревата до гълъбарника така няма нужда да се притеснявате че ще напръскате с вода наоколо.

Също можете да поставите метални тави под решетъчният под, така ще можете по-лесно да почиствате на части пода ако нещо се разлее. Добре е всичко в гълъбарника да  добре боядисано и да се поддържа в добро състояние.

През зимата водата в поилките е възможно да замръзва.  Може да се използват специални поилки с нагревател който не е в допир с водата. Сравнително лесно е да се направи  дървена кутия в която да се постави поилката и една 40W непрекъснато светеща крушка и това е достатъчно да запазва водата от замръзване през зимата

Кацалките и стрелите са друга важна част от гълъбарника. В предната част на всеки гълъбарник би трябвало да има стрела. Може да бъде направена от платформа покрита с тънки летви. Когато вали водата ще се изтича лесно. Страните на платформата могат да се изработят от дърво и мрежа, от горе се прави наклон. Предната част трябва да може лесно да се отваря за да могат гълъбите да влизат вътре. Може да се използва прост механизъм и сами от разстояние да отваряте стрелата когато птиците трябва да влязат. Подвижната част също може да се изработи от дърво и мрежа, а отгоре таванът на стрелата да се покрие с плексиглас.

Ако използвате механичен състезателен часовник можете да имате преграда с която да затваряте гълъбите в стрелата или малко след нея, така ще можете лесно да ги хващате когато се върнат от състезание. Ако ги затваряте в стрелата е добре да имате въженце с което да отваряте стрелата отново, така че следващите птици да не се плашат и да влизат лесно.По-разпространени в момента са електронните стрели. С тях няма нужда да ловите гълъбите когато се прибират от полет. Така те не се стресират и влизат по-лесно.

www.SportPigeons.net ви пожелава успешен сезон!
 
< Prev   Next >