www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Полети за Маратон над 1000 км за 2015
Полети за Маратон над 1000 км за 2015

www.SportPigeons.net

Най-голямото място за срещи на Спортните гълъбовъди в България!

The largest meeting place for racing pigeon fanciers in Bulgaria!

Здравейте Маратонци, и други колеги некомпетентни по въпроса за провеждането на полети за Маратон, но все пак изказващи мнение или организиращи такива на измислен Маратон в България!

Колеги, искам да Ви поясня някой неща относно полетите на Маратон въобще в световен план. След което можете да си спорите колкото си искате.

Първото и най-важното нещо е че всички истински маратонци по света са спокойни и задружни хора. Ние всички трябва да вземем пример от тях, да се успокоим малко и да бъдем по-задружни, като спрем да се делим на „Север и Юг” и да обединим усилията си в нашата обща идея „Полети на маратон над 1000 километра”!

Именно поради тази наша разединеност, през последните две години полетите на маратон в България се организират от некомпетентни хора и то без да се допитват до нас истинските маратонци, на какви разстояния ние искаме да летим. По този начин полетите добиха междинен вид между Маратон и категория „Е - extra long distance over 700 km” на FCI. Сама по себе си тази категория не е никакъв Маратон, а преведена от английски език: „Е - супер дълги разстояния над 700 км!”.  Ние всички нямаме нищо против тази категория, но тя е различна от нашите виждания за полети на маратон. Така че тази категория „Е” не е никакъв Маратон. Като доказателство че летим в тази „междинна категория” ще ви дам и една статистика за последните две Олимпиади, в резултат на която се вижда че нашите гълъби в категория ”Е” на Олимпиадата в Словакия през 2013 са с 3 x над 1000 км и 1 x 900 км и са в края на класацията (първият ни гълъб е на 32-ро място), а на сега проведената Олимпиада през януари в Унгария са с 2 x 1000 км и 2 x 800 км и отново сме в края на класацията (първият ни гълъб е отново на 32-ро място). Това означава че вървим в неправилната посока, което не е добре нито за нас истинските маратонци нито за любителите на полетите около 700-800 км. На Олимпиадата в Словакия през 2013 само нашите гълъби бяха прелетели над 4000 км за две години, на колегите от Румъния /FCPR/ над 3500 км, а на всички останали общият им сбор километри беше между 2800-3000 км. На Олимпиадата в Унгария сега през януари 2015 нашите гълъби бяха прелетели над 3500 км, на колегите от Румъния/FCPR/ над 4000 км, а на всички останали общият им сбор километри беше между 2800 -3000 километра (колекцията на Белгия например беше от три сини на ленти Янсена с класации до 705 километра)! За какъв маратон говорим тогава?

Маратоните по света са на разстояние над 1000 километра и се делят на „Еднодневни Маратони” (с ранен старт за един ден на 1000 км - което е пълно безумие! И който гълъб се прибере на деня, прибере - на другия ден почти никой не се прибира!?) И на полети с пренощуване „Двудневни Маратони”. Тези две категории са коренно различни, като първата е неприложима в България за Национални полети, а само за полети на ниво клуб или зона от около 50 - 60 километра.

Това означава че ние всички истински маратонци трябва да се обединим в полети на маратон за два дни - „Двудневни Маратони”! Най-развити в тези полети в момента са гълъбовъдите в Холандия и ние само можем да се учим от техният опит. Те правят и полети на по-къси дистанции под 1000 км, но с едногодишни или двугодишни гълъби, като старта на полета е между 13:00 - 14:00 часа! Така че от тук нататък трябва да знаем че ако полета е под 1000 км на Национално ниво, то освобождаването на гълъбите трябва да бъде задължително между 13:00 - 14:00 часа! Това се прави в Холандия с цел да е по реална класацията в която участват гълъбовъди в дълбочина до 300 километра! Ситуация позната и в нашата родна България от най-близките точки (Силистра) до най-далечните точки (Кърджали). Като пример ще дам миналогодишният полет от Блощинци, на който участваха гълъбовъди от цялата страна - старта беше даден в 05:10!? Това какъв полет е? В каква категория? Кой участва?... Никой не го интересува и естествено по-далечните точки нямат никакъв шанс в общата класация... Която така и не беше изготвена... Защо пускаме заедно тогава щом няма да се прави обща класация? Ако старта беше даден в 14:00 обаче, ситуацията щеше да е съвсем различна и всички щяха да имат своя шанс за победа! Полет като този от Блощинци е абсолютна безумица, да си тъпчем всички гълъбите в един камион, а накрая няма обща класация!? Защо е всичко това? Кой го прави така? Отговорът е: всички ние участниците в такъв безсмислен полет!... Който полет на всичкото отгоре предварително беше обявен за минимум 800 километра за първа точка, а в последствие беше намален със 100 километра!? Защо?

Продължавам с анализа на другите два полета от миналата година на измислен Маратон организирани от БАГСГ, които бяха обявени предварително за 900 километра (за първа точка) с късен старт и 1000 километра (за първа точка) с късен старт. Какво се получи в действителност обаче: първи полет 900 километра (за първа точка) при старт 09:00 и втори полет 945 км (за първа точка, а не приетите предварително минимум 1000 километра!?). При старт 08:00 часа !? Какви ти двудневни полети? Добре че се случи лошо времето и гълъбите бяха държани гладни и жадни по време на транспорта, иначе щеше да има гълъби за деня! Отново пълно безхаберие от страна на организатора и никакъв шанс за изява на гълъбовъдите от по-далечните точки! Гълъбовъдите от по-далечните точки се броят на пръсти в тази класация, следователно класацията е нереална. Това е поредното доказателство че когато полетът е на 900 километра (за първа точка), освобождаването на гълъбите трябва да е между 13:00 - 14:00 часа!

Такива полети ни очакват всички нас истинските маратонци и през тази състезателна година, ако не се противопоставим на безумното предложение за полети на „Маратон (какъв обаче – еднодневен под 1000 километра!?)” от БАГСГ!... Като можем да очакваме дори дистанциите още да бъдат намалени!

Истината за програмата е една колеги:

Национални полети на „Двудневен Маратон над 1000 километра” за 2015:

1./     12/06/2015 Старт: 10:00 часа

ГРЕМЯЧ /Украйна/ - 1035 километра (за първа точка) – 1190 километра (за Сливен) 

2./     10/07/2015 Старт: 09:30 часа

ГРЕМЯЧ /Украйна/ - 1035 км (за първа точка) – 1190 километра (за Сливен)

Резервен вариант за двата полета е Биалисток /Полша/- 1185 километра (за Сливен)

Старта на вторият полет трябва да е с 30 минути по-рано от първият, с оглед на по-високите температури през месец юли! Целта на полета е всички гълъби да се завръщат на следващият ден. По този начин ще се завърнат повече и по свежи гълъби!

Национални полет за едногодишни и двугодишни - „Гълъби за Маратон” за 2015:

1./     26/06/2015 Старт: 14:00 часа

КИЕВ /Украйна/ - 775 километра (за първа точка) - 920 километра (за Сливен) 

2./     24/07/2015 Старт: 14:00 часа

КИЕВ /Украйна/ - 775 км (за първа точка) - 920 км (за Сливен)

Тези полети са предимно за едногодишни и двугодишни гълъби за маратон, генерална подготовка за следващата година. Ако някой млад гълъб пропусне първият полет, може да вземе участие в следващият. Полетите са късни, с цел запазване силите на нашите гълъби за следващата година за Маратон! Целта на полета е всички гълъби да се завръщат на следващият ден. По този начин ще се завърнат повече и по свежи гълъби!

В тези полети могат да участват и гълъби за категория „Е - супер дълги разстояния над 700 километра” за FCI - Олимпиада.

Всички други полети с ранен старт са безсмислени на Национално ниво, защото само се тъпчат гълъбите и няма реални общи класации. Трябва по зони да се организират еднодневни полети  от 700 - 800 километра, Асовите гълъби от които да представят нашата страна на Олимпиади на FCI в категория „Е - супер дълги разстояния над 700 километра ”!

Като заключение на всичко до тук ще Ви кажа само че заедно със собственика на Гълъбодрум „BLACK SEА ONE LOFT RACE”, г-н Паша сме задействали нещата чрез няколко Федерации за следващата Олимпиада да има нова категория „М - Маратон - 4 пъти над 1000 километра за две години” - FCI -kat.”M – Marathon - 4 x over 1000 km for 2 years”, трябва само че подкрепата и на нашата федерация (като се изпрати писмо с молба към FCI, че ние всички маратонци искаме тази категория). От FCI ни увериха че при интерес от няколко федерации, ще се пристъпи към гласуване и евентуалното приемане на тази категория от следващата Олимпиада.

А като доказателство на това в колко часа си освобождават гълъбите в Холандия, ще ви кача един абзац от мой приятел към мен във Фейсбук. Класическият Маратонец се казва Edwin Wiersma, живее в  Sibculo на 20 километра в дясно и нагоре от тазгодишният безапелационен победител от Барселона Jele Jelema! В чата във Фейсбук, моят приятел Edwin Wiersma ми пише че лети само на полети със следобедно освобождаване на 900 - 1100 километра - след 13:00 часа!

http://www.sportpigeons.net/images//13.00.jpg

И на края ще ви кажа че ако разумното не надделее и всички ние истинските Маратонци не се обединим и направим тези двудневни полети на маратон заедно, ще трябва да се отделим на  „Север и Юг”, защото не е нормално при над 1000 гълъба от Северна България, за двудневен Маратон и 300 гълъба от Южна България да се намалят дистанциите на повечето гълъби и те да са ощетени от към разстояние. Колеги, замислете се малко по въпроса, ние също виждаме че има планина преди вашите гълъбите да се приберат в Южна България, но ако полета е със 100 километра по-близо - вашите гълъби пак ще трябва да минат през планината. Така че не виждам къде е проблема да се вдигне дистанцията със 100 километра!?

Трябва да се изготвят три класации: Национална(обща), една за Северна и една за Южна България.

Поздрави и се надявам да не съм си загубил времето, а Вие всички да разберете за какво Ви говоря!

С Уважение:

Ilijan van der Zhek

02/02/2015 гр. Варна

 
< Prev   Next >