www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Строене на гълъбарник
Строене на гълъбарник
Когато се строи един гълъбарник има няколко важни неща които трябва да се имат в пред вид. Видът на гълъбарника не трябва да се подценява, постройката може както да намали, така и да повиши стойността на имота ви. Съобразете се със съседите си, с обстановката и околността. Нека постройката изглежда като част от всичко наоколо, да се забелязва само с добрият си външен вид, това не е толкова трудно да се постигне дори и с малко средства. Сега в няколко стъпки ще проследим процеса през който трябва да се премине за да се построи един добър гълъбарник. Мястото и разположението на гълъбарника е първото решение което трябва да вземете. Ако имате възможност най-доброто разположение е да разположите гълъбарника на юг. Така ще можете да получавате възможно най-много слънце през зимата. Съответно през лятото ще трябва да засенчвате и охлаждате гълъбарника. Това разположение ще ви позволи да изолирате добре северната страна на гълъбарника от северните ветрове. Ако не ви е възможно да разположите гълъбарника на юг следващата най-добра възможност е да го разположите на изток. Също имайте пред вид че не само лятото, но и зимата ще трябва да прекарвате доста време в гълъбарника, така че го постройте удобен и практичен и за вас.

Ако тези 2 разположения не са възможни за вас използвайте дървен материал и храсти за да осигурите на гълъбите най-добра възможна среда, но не блокирайте гледката от къщата си към гълъбарника.

ImageПоследователност:Разположение - винаги стройте вашият гълъбарник толкова голям колкото ви позволяват финансовите възможности и площта с която разполагате. Оставете разстояние от поне от 2 страни на гълъбарника, например от пред и от зад, за да имате възможност за разширение. Основа – излейте 3 циментови колони под нивото на земята на около 1.8 м. до 2.4 м. и същата височина. Под – 0.6 м. на 1.2 м. или 60 см. 8 бр. напречни греди, 12 см. диаметър. Подът може да бъде 1.5 на 2.5 м. или 90 см. на 1.2 м. - греди, подпори и шперплат в зависимост от тежестта която искате да поемат. Направете пода 1.5 см.  обработен шперплат 15 см. под земята, така нищо няма да може да си направи дом под гълъбарника. Вижте картинка #2. Стени 40 см. дебелина. Покривът не е нужно да е по-висок от 2.1 м.. Няма нужда гълъбите да летят над главата ви. Но трябва да е достатъчно високо да може вратата ви свободно да се отваря. Греди за тавана 4 – 12 броя, 60 см. на 1.2 м.,. Направете си собствени или купете втора употреба.  Външни стени и покрив грубо покритие от шперплат.
 
Завършване на екстериора. Поставете улуци на долният край на покривът. В зависимост от обстановката можете да поставите дървени летви и да боядисате гълъбарника в подходящ цвят така че да се слее с околните постройки и двора. Врати – най-добрият ви избор е 92 см. изолирана метална врата с 56 на 92 см. прозорец. Прозорец – от 76 см. до 92 на 40 см. Използва се за да се пускат гълъбите навън и после да влизат от волиера.

Постройте 18 см. наклонена платформа за над рамката на прозореца. Това е за да кацат гълъбите когато се връщат от полет. Покрийте пода така че гълъбите да не могат да кацат там. Така наклонената навън плоча ще пази също и гълъбарника от дъжд. Винаги затваряйте прозореца през нощта за по –голяма безопасност на птиците и го отваряйте през деня за добра вентилация, а също и за да им дадете достъп до волиера за слънце и повече движение.

Изолация -под, стени и покрив. Без значение къде живеете всички гълъбарници трябва да бъдат изолирани срещу топлина и студ.
1.            Под – изборът е ваш, ако живеете в топъл климат нямате нужда от изолация.2.            Стени- покрийте ги с плоскости фибростъкло  за по-добра изолация. 3.            Таван – използвайте триъгълен покрив и отдушник. Също фибростъкло за изолация. 

Завършване на интериора.Покрийте от вътре стените и тавана с 4 милиметра пластмасово покритие за изолация срещу влагата.За вътрешната страна на тавана може да използвате шперплат, това е лек и евтин материал.  Можете разбира се да използвате по-тежък материал ако смятате че ви е нужна по устойчива постройка. Стени –  най-евтиният материал за стени е шперплатови или други плоскости. Можете да използвате и дървени плоскости, но ще ви излезе доста по-скъпо. Имайте пред вид че някои видове плоскости ще се раздуят от влагата. Цветовете с които ще боядисате също са важни, например кремаво и светло кафяво са подходящи защото няма да се вижда праха който се образува в гълъбарника и ще бъде лесно да поддържате чистота.


Волиер.Използвайте обработен дървен материал, подцинковани винтчета и подцинкована стоманена мрежа. Сложете 2 кацалки на 30 см. и на 65 см. от далечният край на волиера на височина 40 и 56 см. от тавана. Показано е на схемата.Покрийте пода с пластмасови плоскости и го покрийте с едър пясък. Използвайте 45 см. пружини за да държат вратата на волиера затворена.Ако имате 2 волиера един до друг, използвайте преградна врата с панти, така че да можете лесно да я отваряте в двете посоки. Този тип врата няма нужда от ключалка.Използвайте преграда от шперплат пред коридора от където влизате за да предотвратите отвяването на леките материали от гълъбарника във волиера.
Отрежете две 40 см. подпори и поставете върху тях шперплатови плоскости 1.3 см. широки.

Възможности за строене.Чертежите които представяме, както и предложените материали са само помощни за да ви дадат някакви идеи какво би могло да представлява един гълъбарник. Вие можете да ги доразвиете или промените за да бъдат максимално удобни и функционални за вас и вашите гълъби. Ако смятате че имате нужда от по-голям гълъбарник, само увеличете размерите пропорционално. Ако живеете в по-топъл климат и искате да имате по-открит гълъбарник вдигнете го нагоре и сложете мрежест под или махнете стената която е към волиера. Описано е на план 2.Друг начин да намалите разходите е да не правите вътрешна изолация на 2 от стените. Поне покривът и западната стена трябва да са изолирани за да предпазите гълъбите от претопляне през летните месеци. Вие винаги можете да направите наклонен на една страна покрив висок 1.8 м. и 2.15 м. от другата страна. Съобразете се със своите желания, изисквания, нужди, амбиции, финанси, гълъби, физически възможности. Гълъбарникът който строите днес ще бъде най-доброто с което разполагате, направете така че да ви доставя удоволствие да влизате в него. Разбира се може да дойде ден когато да си кажете че е време да построите нов и по- добър гълъбарник, но до тогава нека този ви служи добре.

 
www.SportPigeons.net ви пожелава успешен сезон!

 
 
< Prev   Next >