www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Успехът на Gabi Vandenabeele.
Успехът на Gabi Vandenabeele.
Gabi Vandenabeele е един от най-успешните Белгийски гълъбовъди през последните години. От 1988 г. той е спечелил 5 първи национални места и повече от 62 местни.  Печелил е от 444 км., 1, 2, 3, 4, 6, 9 и 10 места срещу 1375 стари гълъби, седмица по-късно от 480 км. 1, 2, 3, 7 и 12 място срещу 3840 гълъба. На национално състезание от Лиеж срещу 8883 стари гълъба е печелил национална награда. Неговите двугодишни печелят срещу 3970 двугодишни, благодарение на висока скорост постигната от тях,  получават национална награда.             Той наследява баща си който е бил състезател на средни разстояния с гълъби от линиите Десмет – Матюс и Востин. През 1976г. се жени за Кристина и става самостоятелен. От баща си получава редовно 3, 4 люпила от неговите гълъби. Освен това купува всяка пролет млади или яйца от известни селекционери. Сега неговото ято се състои от / създадено е на база 3 гълъба /: “Клайнен” с пръстен Б-81-3238253, вторият “Битер” Б-80-3250688, “Гротен” Б-84-4427490. Това са били основните мъжки. За женските трябва да се спомене, че ги взима от различни селекционери – “ Ако знам, че някъде има хубав гълъб, опитвам се да го купя. Моята цел е да играя с млади, едногодишни и стари от 100км. до 700км. Той казва ”По – рано харесвах гълъби с хубави пера и хубава перушина. Сега харесвам дълги крила, с тесни махови пера.”

 ЗДРАВЕ НА ГЪЛЪБИТЕ И ВЯТЪР.          

 Когато Gabi Vandenabeele създава своите гълъби, внимава при какви метеорологични условия правят награди. “Добри предпоставки са, ако те при насрещен вятър взимат призови места”. Веднъж видял че очите са влажни на един млад гълъб. Отива при ветеринар. Диагнозата е Орнитоза. С антибиотик лесно решават проблема. Господин Gabi: ”Аз съм привърженик на кръстосаното развъждане. Добър с Добър. Не държа на инцухта (линия получена в резултат на инбридинг). С него родословния корен отслабва и аз вярвам, че гълъбите са податливи на болести. Ако две люпила, в които е проведен инцухт се кръстосат, излизат хубави гълъби. Но това е всичко, с тези гълъби по-нататък нищо не може да се направи. Те не предават добро наследство след това. Аз чифтосвам един мъжки с внучката на брат му, но това не е точно инцухт. Освен с това той никога не кръстосва два гълъба със “стъклени очи” или два с “кестеняви очи”.            Не дават добри поколения. Изключения са гълъбите “Турбо” и “Витенбайн....”, които са със стъклени очи и са добри разплодници. Състезателните гълъби най – късно след 4-та година ги правят разплодни. Тогава са в цъфтежа на своя живот. Добре е един мъжки с две или три женски да чифтоса. След няколко години ще бере плодовете. “Турбо” е дал добро наследство с три женски, “Витенбайн” с три от четири женски. Тогава и бързо разбираш, че имаш добри разплодни гълъби.

СЪСТЕЗАТЕЛЕН МЕТОД 

Състезава се по “вдовишки”. Преди слагане в кафеза не показва женските, мъжките тренират всеки ден два пъти по половин час. През зимата, ако времето позволява, летят сутрин. Ако летят добре през зимата, остават спокойни през деня.          

Чифтосва вдовците около първи февруари и двадесети март. След това трябва да мътят всеки път по 5 дни. Забелязал е че, при това положение по - късно сменят перушината, от колкото ако са мътили зимата. В края на първата седмица от април ги пуска вече от 90 км. / Арос /. При завръщането женските се отделят и те могат още един път да мътят. От тогава, два пъти на ден ги тренира. Вдовците летят по правило в отрязък на две седмици Арос /90км./, Клермон /190км./ и Шартрес /315км./, преди да ги пусна от 400 км. Вдовците се хранят и поят в клетките. Слага се по една пълна супена лъжица, която винаги се състои от ½ “очистваща” смес и ½ “спортна” смес. Само последния ден получават 100% “спортна” смес и вечерта ядат колкото си искат. По - рано  получаваха при завръщането си “Електролит” и чай. Понеделник дава растителен екстракт, вторник витамин Е и в сряда витамин В. Всяка седмица клетката се почиства. Всеки месец провежда три дневен курс против “Трихомонодон” с Ронидизол. Гълъбите тренират при отворен прозорец. След половин час прозорците се затварят, така че гълъбите могат да влезнат, но не могат да излязат. Защо трябва да летят 1 час? След половин час те вече не летят, а учат лоши маниери. При слагане в кафеза женските не се показват. Недостатък на не показването е, че при завръщането правят по един почетен кръг  в повече. А Едногодишните? Бързо свикват, тъй като младите са в покрития вдовишки отдел. За мотивацията Габи не знае нищо. “Аз искам да имам гълъби които по природа да са добри”.

ЗА КАТАСТРОФАЛНАТА СЕДМИЦА И ВЕНТИЛАТОРИТЕ          

През началото на юни решава да участва с 16 гълъба от Брив. Мислил е, че ще получи супер резултат, но става обратното. Състезанието се провежда при дъжд. Резултатът – 2 награди от 16 гълъба. На много гълъбари, гълъбите не се връщат. Когато гълъбите от един баща, като “Веркрахтен” късно идват, това не е свързано с формата. Дадох им Гамбакокцид и ги затворих за няколко дни в клетките им. Недостатък е, че другите гълъби също стоят в клетките, с което се установява тишина в гълъбарника. Такива гълъби, като храна получават  ½ “очистваща” смес и ½ царевица. За 1995г. трябва да се каже, че беше голяма жега. В гълъбарниците се чувствуваше недостиг на кислород. Във всеки гълъбарник той монтира по един вентилатор за тоалетна / WC / с дебит 90 куб.м. за час. Тъй като това е много за един гълъбарник, пуска ги по 15 мин. на всеки час. Отворите за въздух се обезопасяват с “ чадъри “, за да не се чувства течение. Освен това при голяма жега слага плоскости на прозорците с което пречи на проникването на слънчевите лъчи. Отваря и средните врати на гълъбарниците, когато няма възпалени очи. Някой от младите гълъби имат болки в главата. Те не искат да тренират и понякога е принуден да ги принуждава да летят. Но и това не помага. Пет минути по – късно те кацат отново на покрива. Краят на ноември чифтосва разплодните гълъби. При отделяне на младите им дава по таблетка Гамбакокцид. Когато станат на три месеца, провежда три дена курс против “Трихомонодон”. Оставя ги по 1 час навън, но те практически не летят. Защо е така не знае. Трябва да кажа, че до края на май, вечер от 17.00 до 7.00 сутрин ги “затъмнява”. Мисли, че нормално  затъмнени гълъби не тренират добре. Да, но аз познавам селекционери, които нормално тренират със затъмнени млади гълъби. Едва когато започне да ги приучава, първият път от по два, три километра, започват да летят. Към средата на юни ги разделя на полове, за да играят по метода по “полувдовеца”. Затъмнява от 1991г. От три години не дава нищо за болки в главата преди летателния сезон защото това отслабва гълъбите и ги прави податливи на болести.

 
www.SportPigeons.net ви пожелава успешен сезон!
 
< Prev   Next >