Начало Статии Какво да направим след състезателния сезон.
Какво да направим след състезателния сезон.
АВГУСТ

 След приключване на състезателния сезон много спортни приятели изкарват малки повторно. С това те постигат по-бързо връщане на гълъбите към нормален живот. Чрез отглеждане възможно по-близко до природните условия, гълъбаря поддържа процесите на регенерация, което включва оставяне на свобода през целия ден, възможност за къпане и предоставяне на минерални вещества.

 

 
 Всичко това способства за добро здраве и е предпоставка за добро протичане на линеенето (смяна на перушината).   Ако някои добри гълъби от гълъбарника трябва да участват в изложба, гълъбаря трябва да знае, че отглеждането на малки забавя линеенето с две до три седмици. Затова тези гълъби трябва да мътят върху  гипсови яйца. Селекционера трябва да се отказва от зимно отглеждане (люпене) и трябва да разделя гълъбите към това време. Клетките се затварят след като са почистени основно. След като дните в продължение на няколко седмици станат по-къси, половите влечения на гълъбите  угасват. Те могат отново да се съберат (да не са разделени). Ако искаме да имаме по-късни (зимни) гълъбчета, гълъбарника трябва да е достатъчно голям за да няма пренаселване, тъй като късните гълъбчета реагират много чувствително на тесния гълъбарник. Те постоянно са притеснявани от техните по-възрастни млади гълъбчета за ядене при коритото (хранилката) и мястото за спане. Ако изостанат чувствително в растежа си много лесно се поддават на болести и са опасност за целия гълъбарник. Затова е за предпочитане да се държат отделно в малка част от гълъбарника, където има възможност, те по-добре да се хранят и развиват, за да догонят по-бързо по размери останалите гълъби.

 

СЕПТЕМВРИ

През септември всеки селекционер трябва да оцени реално протеклите състезания (летене) на младите гълъби. Ако даден гълъб е завършил успешно всички полети, селекционера може да е сигурен, че той е здравословно як и неговия организъм може да се подлага на големи натоварвания.  Ако млад гълъб се върне късно от състезание, не трябва в никакъв случай да се изхвърля. По време на летене е подложен на различни опасности - лошо време, хищни птици и чужди ята от гълъби. Освен това младия гълъб няма още постоянен партньор (не е чифтосан). Ето защо е склонен при малки трудности да търси чужд гълъбарник. Ако младия гълъб преодолее тези слабости, това е знак за силен характер. Такива гълъби летят по-късно, вече като възрастни, често начело. Много радост доставят естествено ранно узрелите (полово) млади гълъби. Те се различават съвсем малко от по-възрастните. Често те имат партньор и с това здрава връзка с гълъбарника. Но винаги между тях има “ялови” и “халосни” (неудачници). Затова гълъбаря освен резултатите от полетите трябва да оцени произхода, хармонията на строежа на тялото, характера и обноските им в гълъбарника.

www.SportPigeons.net ви пожелава успешен сезон!

 
< Предишна   Следваща >