www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Какво да направим след състезателния сезон.
Какво да направим след състезателния сезон.
АВГУСТ

 След приключване на състезателния сезон много спортни приятели изкарват малки повторно. С това те постигат по-бързо връщане на гълъбите към нормален живот. Чрез отглеждане възможно по-близко до природните условия, гълъбаря поддържа процесите на регенерация, което включва оставяне на свобода през целия ден, възможност за къпане и предоставяне на минерални вещества.

 

 
 Всичко това способства за добро здраве и е предпоставка за добро протичане на линеенето (смяна на перушината).   Ако някои добри гълъби от гълъбарника трябва да участват в изложба, гълъбаря трябва да знае, че отглеждането на малки забавя линеенето с две до три седмици. Затова тези гълъби трябва да мътят върху  гипсови яйца. Селекционера трябва да се отказва от зимно отглеждане (люпене) и трябва да разделя гълъбите към това време. Клетките се затварят след като са почистени основно. След като дните в продължение на няколко седмици станат по-къси, половите влечения на гълъбите  угасват. Те могат отново да се съберат (да не са разделени). Ако искаме да имаме по-късни (зимни) гълъбчета, гълъбарника трябва да е достатъчно голям за да няма пренаселване, тъй като късните гълъбчета реагират много чувствително на тесния гълъбарник. Те постоянно са притеснявани от техните по-възрастни млади гълъбчета за ядене при коритото (хранилката) и мястото за спане. Ако изостанат чувствително в растежа си много лесно се поддават на болести и са опасност за целия гълъбарник. Затова е за предпочитане да се държат отделно в малка част от гълъбарника, където има възможност, те по-добре да се хранят и развиват, за да догонят по-бързо по размери останалите гълъби.

 

СЕПТЕМВРИ

През септември всеки селекционер трябва да оцени реално протеклите състезания (летене) на младите гълъби. Ако даден гълъб е завършил успешно всички полети, селекционера може да е сигурен, че той е здравословно як и неговия организъм може да се подлага на големи натоварвания.  Ако млад гълъб се върне късно от състезание, не трябва в никакъв случай да се изхвърля. По време на летене е подложен на различни опасности - лошо време, хищни птици и чужди ята от гълъби. Освен това младия гълъб няма още постоянен партньор (не е чифтосан). Ето защо е склонен при малки трудности да търси чужд гълъбарник. Ако младия гълъб преодолее тези слабости, това е знак за силен характер. Такива гълъби летят по-късно, вече като възрастни, често начело. Много радост доставят естествено ранно узрелите (полово) млади гълъби. Те се различават съвсем малко от по-възрастните. Често те имат партньор и с това здрава връзка с гълъбарника. Но винаги между тях има “ялови” и “халосни” (неудачници). Затова гълъбаря освен резултатите от полетите трябва да оцени произхода, хармонията на строежа на тялото, характера и обноските им в гълъбарника.

www.SportPigeons.net ви пожелава успешен сезон!

 
< Prev   Next >