www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Добра храна, витамини и седмично една баня.
Добра храна, витамини и седмично една баня.
Състезанията за старите гълъби вече са отминали и след няколко дни започват тези за младите гълъби. Сега е времето да се пренастроим и подготвим за линеенето при старите гълъби. По това време се правят много грешки в отглеждането на гълъбите. От една страна много гълъбари отиват в отпуск, от друга - летателния сезон е коствал много енергия и нерви, не само за гълъбите, но и за селекционерите. Смяна на перушината - нормален, но важен процес.

Едно старо правило на спортните гълъбовъди гласи :

“През есента се правят наградите за следващата година” ! Тази стара мъдрост не е загубила значението си и в наши дни. Само ако изходим от положението, че смяната на перушината е повтарящ се редовен годишен процес, ще разберем че това е един от важните етапи от подготовката на спортни гълъби.

Смяната на перушината се контролира от жлеза в мозъка, която със своя хормон Thyroxin участва в строежа на перата и обмяната на веществата. Обикновено линеенето започва с падането на петото или шестото перо от мишницата и свършва когато десетото перо отново изцяло е израснало. Този процес може ясно да се наблюдава от всеки гълъбар. По-неясно е положението с опашката. Но и тя е важна за да добием по-точни сведения за здравето на гълъбите. Така както при крилата, смяната на перушината при опашката следва установен ред. Перата се сменят по две от вътрешните към външните, като външните падат последни.

Когато линеенето замира или някое перо по време на летателния сезон не е израснало или се е изродило, гълъбаря не трябва да се плаши. Понякога израстват такива “осакатени” пера след тежки състезания, когато гълъбите са пренапрегнати. Ако смяната на перушината впоследствие следва своя нормален ход по реда си, няма причина за тревога. Ако обаче се натрупат много аномалии в един и същ гълъб, трябва да се разделим с него. Такива гълъби не са здрави и в бъдеще няма да спечелят състезание.

При смяна на перушината хигиената да не се занемарява.

След напрегнатия за гълъбите и гълъбовъдите сезон, времето за линеене е пълен с работа. Ако гълъбаря остави гълъбите си на самотек през този сезон (сезона на линеене) няма да е конкурентоспособен през следващата година. Не е достатъчно ако се дава само храна и вода, а се занемари хигиената в гълъбарника. Едно чистене и дезинфекция през цялата година е наложително, особено по време на смяна на перушината. Тъй като организма на гълъбите през този период е изтощен, не трябва да се товари допълнително с лоша хигиена. Това се отнася не само за хигиената в гълъбарника, а също и при снесените яйца, мътенето и излюпването на младите гълъби.

Много белтъчини и прясна пшеница.

Особено важно при линеенето е целенасоченото хранене. Храната трябва да е разнообразна богата на белтъчини и мазнини. Има спортни колеги, които след завършване на летателния сезон, хранят гълъбите си много оскъдно за да ги принудят да се хранят на полето. При тях съществува тезата, че гълъбите намират на полето всичко от което се нуждаят. Това определено е така за кратко време, след прибирането (ожънването) на реколтите. Но след няколко дни полето и нивите се изорават, обработват и торят. При тези условия съществува опасност, през късното лято и есента, от отравяне на гълъбите.

Затова е за предпочитане по време на линеене гълъбите да се хранят по два пъти на ден.

Със специална смес за смяна на пера
или  се препоръчва следната смес :

25 %  Бобови (напр. грах);

25 %  пшеница нова реколта;

25 %  царевица;

10 %  слънчоглед;

10 %  ечемик;

  5 %  рапица или други семена.

От особено значение е прясната пшеница за протичане смяната на перушината. Новата реколта е за предпочитане пред старата. Това се отнася и за граха, ечемика и т.н., защото са важни за образуване на зародиши. Хранене само с нова пшеница е погрешно, то може да причини чревни болести. Полезна е разнообразната и точно дозирана по съставки храна, в която има ценни хранителни вещества.

Много слънце, витамини и минерали.

Тъй като линеенето при гълъбите засилва обмяната на веществата, отслабват естествените им защитни сили и през този период те са особено податливи на болести. Затова трябва да имат достатъчно минерали и витамини. Също така при липсата на варовик и пясък е възможно да се изродят новите пера.

През този период гълъбите имат нужда от спокойствие. Не бива да се правят ремонти или подобрения по гълъбарника. Нужно е още да се осигурят на гълъбите светлина, въздух и слънце. Гълъбарника трябва да е отворен през целия ден. Гълъбите търсят съвсем съзнателно най-подходящите места близо до гълъбарника за да се пекат на слънце и да почиват.

В никакъв случай да не се забравя седмичната баня,  дори банята  два пъти в седмицата.

Смяната на перушината протича лошо и трудно при пренаселени гълъбарници. Всеки гълъбар трябва да е наясно колко ще е голямо ятото му от гълъби през август/септември и кои гълъби трябва да селектира. При това трябва да се знае, че е важна не само големината на гълъбарника, а и постоянния достъп на пресен въздух и свързаната с това относителна влажност на въздуха от 70%.

При приключване периода на линеене гълъбите са в нова, “разкошна дреха”. Това е най-добрата гаранция, че през идната година ще могат да участват в състезания.

www.SportPigeons.net ви пожелава успешен сезон!
 
< Prev   Next >