www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Витамини през зимата
Витамини през зимата
Гълъбите получават както през лятото, така и през зимата почти една и съща храна. Тя съдържа освен главните съставки -въглехидрати, белтъчини и мазнини също и витамини, минерални вещества и микроелементи. Обаче при хищническото използване на почвите много от последните активни вещества липсват или са в много малки количества. Ето защо през зимните месеци трябва да обърнем особено внимание върху това - навсякъде е лед и сняг.

Разтворимите в мазнини провитамини А, D2 и DЗ, които се срещат в зърната от царевица, грах, пшеница, ечемик, овес и просо, се превръщат в истинските витамини, когато гълъбите се намират на слънце. Това става с помощта на ултравиолетовата светлина.

Прозоречните стъкла не пропускат напълно ултравиолетовата светлина. Това влияе отрицателно на гълъбите. Затова опитните гълъбари от месец декември до месец март дават златно жълтеникавото медицинско рибено масло, което се съхранява на тъмно и студено. Три дни през седмицата една супена лъжица от него се слага на килограм зърно. Тъй като един гълъб яде от 30 до 40 грама на ден, едно кило хранителна смеска, обогатена с рибено масло стига за 25 до 35 гълъба. Да се дава само медицинско масло, другите видове емулсии от него са подходящи за по-големите домашни птици, като кокошки, патици и т.н.

Важен също е и витамин Е, който е разтворим в масло, за разлика от водно разтворимите В-витамини. Витамин Е предпазва окисляването на другите витамини от кислорода на въздуха и е полезен за обмяната на веществата в сърдечния мускул Витамин Е се намира в семената на маслодайните култури, но най-вече в покълналите зародиши на царевицата и пшеницата. Всеки може сам да си направи такива кълнове. Пшеница или царевица се разстилат на 5 см височина в подходяща тава и се напръскват (омокрят) с вода при стайна температура. Държат се в помещение, най-добре при стайна температура. След 8 до 10 дни покълналите зародиши дълги 3 до 5 мм са готови за употреба от гълъбите.

Всеки, който желае може да използва препарата URSOVIT А, D3, Е, S и Summavit, течен. За седмица една чаена лъжица на 5 литра вода за пиене. Най-добре е Summavit на капки да капем върху зърната и след това да ги разбъркаме.

Витамините В1, В2, В6, В12, В15, витамините Н и J са в обвивката на зърната, корени, семена от бурени, но също и в зелената част на растенията.

Който провежда лечение против червеи, кокцидии, и други болести трябва да си закупи В-комплекс от аптека или лекар.

Витамин А, наричан още витамин на растежа. Явриите се нуждаят от 600 IЕ, младите от 500 IЕ, а възрастните гълъби от 400 IЕ.

1 кг зърно съдържа около 10 000 IЕ. Ако се изяде от 30 гълъба, всеки ще получи около 330 IЕ. Затова трябва да прибавим и рибено масло, което съдържа и витамин А.

  Има още много вещества на базата на витамините, но ние се спряхме на най-главните витамини.

През зимата гълъбите не ядат така много пясък, както през лятото. От калций и други елементи гълъбите имат нужда по време на изхранване на малките (от март до август) и след това отново по време на маузера (септември до ноември). Обаче

също и през зимата трябва да се образуват ферменти и ензими ,които са полезни за храносмилането. Микроелементите са съставна част на тези ензими и ферменти. Освен това кръвта трябва да се пречиства, а пудрата по перата и пухът трябва да се образуват. Затова и през зимата се дава седмично една пълна шепа минерални вещества, дребен пясък и смляна натрошена огнеупорна тухла.

 www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >