www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Пробиотици и пребиотици
Пробиотици и пребиотици
Пробиотиците, както  и пребиотиците едва сега започват да се използват в медицината и все още няма достатъчно данни за ефективността и последствията от тяхното приемане. Като към всяко ново нещо и към тях би трябвало да се подходи предпазливо.
Основната идея е, че те действат точно обратно на антибиотиците. Докато антибиотиците се стремят да убият вредните бактерии, а покрай тях и полезните, про и пребиотоците действат в посока на увеличаване количеството на полезните микроорганизми които живеят във всеки организъм.

 

Пробиотиците обикновено се приемат под формата на хранителни добавки. Те представляват храни съдържащи живи микроорганизми (обикновено бактерии) полезни за съответния организъм и естествено живеещи в него микроорганизми. Такива са някои продукти на Данон например, Данон Активия съдържа (Bifidobacterium animalis DN 173 010) който помага за стабилизиране на интестиналната система или Данон (Lactobacillus casei DN114-001), който спомага за укрепване на имунната система. 

 

Пребиотиците са храни и хранителни добавки които спомагат за развитието на определена бактериална флора в организма.

 

Например конкретно при гълъбите борбата със салмонелата може да се проведе като се положат грижи за развитие на добрите бактерии които живеят в червата. Използването на антибиотици би требвало да се отбягва, понеже те ще убият добрите бактерии, а лошите много често развиват резистентност. Добрите бактерии се влияят също и от стрес, например след състезание е добър момент да се използват пробиотици.

 

Приемането на антибиотици обикновено повишава податливостта на организма към болести. Антибиотиците обикновено намаляват полезните за тялото микроорганизми които обикновено са естествената ни защита от болести.

 

Има тенденция да се приемат всички микроорганизми за вредни. Това е далече от истината, понеже броят на полезните бактерии надхвърля многократно този на вредните. Както човека, така и птиците не могат да живеят без естествената микрофлора в организма си.

 

Добър пример при гълъбите е резистентността която развиват малките гълъбчета в среда на салмонела. Те са изложени на голям риск от заразяване с болестта, но след като вече имат достъп до фекалните замърсявания от възрастните птици, те обикновено развиват резистентност.

Когато се използват пробиотици е важно да сме сигурни че водата която ще се използва не е хлорирана. Това може да се избегне като я оставите за 24 часа в голям отворен съд.

www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >