www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Успехите идват основно с нови методи на трениране.
Успехите идват основно с нови методи на трениране.
Берлинският майстор за 1987 г. се казва Адолф Вингертер, 46-годишен, спортните приятели го наричат само Ади. Гълъбарникът му е в градината и се състои от  4 отделения.

Две са с гнездовите клетки, в другите две има само места за стоене. Младите гълъби и някои разплодни стоят във волиер. Волиерът е с мрежа на три страни. Отзад има стена с ниша, в която има няколко клетки с гнезда. Отдолу под тях са местата за стоене на младите гълъби. Повече от 50 млади гълъба Ади не държи никога. Това са предимно гълъби от първото люпило, което обикновено започва от 1-ви март.

 

Случайна промяна на състезателния метод

 

Два пъти е бил майстор на Берлин. През 1981 г. с гълъби състезавали се по "гнездовия метод" и през 1987 г. практикуващ вече тоталния вдовишки метод. Едва ли щял да премине по вдовишкия метод, защото гълъбите му са летели добре и по "гнездовия". Причината е, че през миналите години при един предварителен полет, гълъбите (катастрофално) са се завръщали в продължение на няколко дни в къщи. Тъй като Ади за този полет е участвал с всичките си 50 гълъба, от второто му люпило нищо не е останало.  Яйцата са  станали  студени,  а  явриите  е трябвало  да унищожи.

Точно преди първия състезателен полет женските отново започнали да мътят. Ади без много да му мисли разделя гълъбите на мъжки и женски - започва да участва по "тоталния вдовишки" метод. Изненадан останал как гълъбите влезнали добре във форма. Така за спортният сезон през 1987 г., който е бил най-тежък през последните 10 години, е загубил 8 гълъба. При това повечето мъжки.

През 1988 г. женските подхващаха и подхващаха все по-добре. Той мисли, че това се дължи на свободния полет, който те имат през целия ден. Това е едната разлика спрямо класическия вдовишки метод. Ади обяснява по-нататък така: сутрин пускам женските от отдела на "вдовиците" навън през целия ден. Около 17.00 ч. неговият приятел също селекционер вкарва женските в отдела за състезания. След това стартират мъжките от отдела на "вдовците" на свобода. Те получават свободен полет до 20.00 часа и се връщат след като сме изнесли женските от състезателния отдел отново в него. Така женските престояват само три часа в отдела за състезания.

Гълъбите, които се състезават по вдовишкия метод се нуждаят от по-малко храна, тъй като те не изхранват малки. В неговата хранителна смес царевицата е около 30%. Продължава да ги храни два пъти на ден. Вечерното хранене е около 20.00 часа, след като мъжките се върнат отвън, а женските ги изнесе от секцията. При това внимава цялата хранителна смеска да бъде изядена. Едва след това дава малко слънчоглед като десерт. Сутрин получават същата храна, но без десерта. В деня преди пускане получават по-обилна храна от обикновения ден. При това трябва да

сме разбрали кое те ядат с удоволствие. Когато се завръща от работа около 17.00 часа (отнася се за този ден) им дава само малко слънчоглед и нищо друго. След завръщане от състезание им дава негова, установена от практиката хранителна смес, състояща се от булгур (ярма), ориз и овесени ядки. На следващия ден вече им дава обикновената (всекидневна) храна.

Сигурно методите за трениране и хранене влияят върху резултатите на спортните гълъби, но  голямо значение има метода на разплод. Развъжда гълъби от 1965 г., като ги е взел от приятелите си Нескег, Dettmann и Neucnhagen. Само няколко гълъба от тези линии са били кръстосани.

През миналата година е загубил 18 гълъба. В гълъбарника си има общо 79 гълъба, което според него е много. Смята оптималният брой за 50 гълъба.Методът на "тоталните вдовци" му допада. Тук вече нямаме просещи храна малки гълъби, а старите не се натоварват през сезона значително. В гълъбарника цари тишина.

 
www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >