www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Светлината, въздухът и слънцето благоприятстват протичането на смяната на перата
Светлината, въздухът и слънцето благоприятстват протичането на смяната на перата
В началото на септември състезанията са завършили и донесли различни успехи за участниците. За старите и младите гълъби започва заслужения отдих. В този период повечето гълъбарници са пренаселени от младото поколение. За селекционерите започва времето на големия подбор, защото успешна смяна на перата не може да протече в пренаселени гълъбарници. По време на смяната на перата на гълъбите трябва да се осигури свободно място и свободен полет.
 

Ранно разделяне - навременен подбор

 

Който има достатъчно място в гълъбарника, след края на спортния сезон трябва да затвори клетките и да раздели гълъбите по пол (мъжки отделно от женски).

Ранното разделяне спомага за бързо и по-нормално протичане на  смяна на перата. Бързата смяна на перата е решаващо предимство за постиженията през следващата година и за предстоящите изложби. По време на разделянето на гълъбите трябва да се предостави достатъчно място, въздух и светлина. Препълнените гълъбарници не са здравословни. Затова трябва с разделянето на гълъбите да се прави едновременно и селекция.

Селекцията се започва веднага след завършване на спортния сезон, не трябва да чакаме края на смяната на перата.

 

 Критерии на подбора

 

Трябва да се взима под внимание възрастта на гълъбите. Критериите са различни при гълъбите за разплод, старите гълъби, едногодишните и младите. При разплодните се унищожават тези, които вече са доста възрастни, показват признаци на немощ, лоша и бавна смяна на перата.

При старите (възрастните) отпадат тези, които въпреки хубавото време и доброто им състояние винаги се завръщат късно от състезанията и техните поколения показват същите резултати. Тези гълъби нямат стремеж за родното място. От вдовишките гълъби отпадат тези, на които скоростта им с възрастта намалява. Те ще бъдат заменени през следващата година с едногодишни добре представили се гълъби и ако дават добри поколения стават (оставаме ги) за разплодни.

С едногодишните трябва да сме внимателни при селекцията. Ако нямат добри резултати през сезона, но ако произхождат от добри родители, ги оставяме, за да видим дали няма да развият своите "скрити" способности, като стари.

 

 Работа с вдовците

 

Вдовците и техните женски са прекарали през спортния сезон един непригоден начин на живот. Ако веднага след приключване на състезателния период ги държим разделени ще нарушим цялостното им състояние. Затова тези гълъби трябва отново да измътят и отгледат едно поколение (поне едно гълъбче е най-добрият вариант), особено за състоянието на женските. Това отглеждане на малкото трябва да е свързано с постоянни свободни полети, което е от голямо значение.

През изминалите месеци те не са имали достатъчно движение, тъй като повечето време са стояли във волиери (става въпрос  за тези които не летят по време на състезателния сезон).

 

 По-късно разделяне на половете

отворен гълъбарник

 

Който по някакви причини не може или не желае да раздели гълъбите по полове навреме (веднага след спортния сезон), трябва във всички случаи да затвори клетките и да предложи на гълъбите всекидневно неограничени свободни полети. След завършване на смяната на перата, а това ще рече, когато и предпоследните пера от двете страни на опашката са паднали, трябва да се осъществи разделянето по полове. Постепенно преминаваме при храненето от специална смес за смяна на перата  към зимна храна . Гълъбите се хранят само един път на ден, тъй като през този сезон на почивка храната изпълнява само поддържаща функция.

 

 Благоприятно протичане на смяна на перата

 
Протичането на нормалната смяна на перата  е най-добрия показател за здравословното състояние на гълъбарника. Когато някои гълъби нормално сменят перата, трябва и останалите гълъби при същите грижи, които полагаме, също нормално да сменят перата. Ако това не става, значи нещо не е наред при тях и трябва да се открият причините. Дали това не е резултат от усилията по време на състезанията? Дали за нормалната смяна на перата  няма необходимите хранителни вещества и минерали? Или това са други причини.

За гълъбите, които са имали напрегнат състезателен период трябва да се помогне при смяна на перата  - отворен гълъбарник, много светлина и въздух, чиста прясна вода, богата и разнообразна храна включваща и съответните минерални вещества, както и добра хигиена в гълъбарника. Ако тези предпоставки са налице  всеки здрав гълъб трябва нормално да сменя перата. Смяната на перата  е естествен природен процес, на който не трябва да се влияе отрицателно.

С оглед на предстоящи изложби в храната се прибавят и семена от лен.

                      

Значението на добрата  смяна на перата

 

При годишното протичане на смяната на перата  всички пера с изключение на раменните, който само частично се обновяват, се сменяват. Ако това не се случи, отразява се върху здравословното състояние и спортните резултати през следващата година. За добри летателни постижения освен способността за ориентиране и доброто здраве е от решаващо значение. Прави се изключение за гълъби, които през изминалия сезон са дали много добри резултати, но при които смяната на перата  на опашката не протича гладко. Всички останали птици с грешки в смяна на перата  се унищожават.

 

 Сух гълъбарник без миризма

 

По време на смяна на перата  сухия гълъбарник играе голяма роля. Някои  слагат варовик или дървени въглища за отнемане влажността в гълъбарника. Други слагат слама. В един гълъбарник не трябва да мирише силно на гълъбови изпражнения. Колкото по-малко в един гълъбарник мирише на гълъби, толкова той е по-сух.

 

Храната по време на смяна на перата  - бедна на белтъчини

 

Една част със съдържащи белтъчни храни към три части въглехидрати съдържаща храна с добавка на семена, съдържащи мазнини (слънчоглед, лен) се дават през този период на смяна на перата. Особено се препоръчва даване на пшеница от новата реколта. След приключване   на   смяна на перата     към   храната   се   прибавя   (увеличава) ечемика, за да се щадят гълъбите (изглежда за да спада половото им влечение).

www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >