www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон
Home Articles Витамини при смяна на перата
Витамини при смяна на перата
Витамини при смяна на перата

Смяната на перата е особено важен процес, тъй като при нея се оформят качеството и способността против изхабяване на перата на нашите гълъби за следващата година. Растежа на нови пера се определя от много фактори. За да не настъпят аномалии при перата, гълъбите по време на смяна на перата се обезпечават с необходимите минерали и витамини. Важно е също и да им се предостави богата и разнообразна храна. Тя трябва да обезпечи два фактора: специалните изисквания на новите пера и нуждата от калории. ImageНеобходимата при растежа на перата сяра се внася под формата на сяра - съдържащи киселини като примерно Methionin-Cystin. Тези аминокиселини в по-голяма или по-малка форма се съдържат в зърната, особено на слънчогледа, лена и пшеницата от новата реколта.

За асимилиране на храната организмът се нуждае от вещества, като хормони и витамини. Много витамини са необходими за един добър маузер. Те играят при това в самия процес директна или индиректна роля. Витамин А, който се съдържа в царевицата, морковите, зеленината осигурява добър активитет на клетките, които произвеждат перата. Витамин В5 се свързва калция, полезен е за цвета на перата и силата на чертите по крилата и опашката. Витамин Н способства за бързото подновяване на кожата. Трябва да споменем, че при липса на витамин К и С2, които не влияят директно на смяна на перата, се способства за възникване на "кървави пера".

Решаваща роля при смяна на перата играе общото здравословно състояние и особено това на храносмилателната система. В противен случай през стените на червата се асимилират само частично хранителните вещества и водата в кръвта. Изпражненията тогава са киселинни и богати на неусвоени хранителни съставки, които леко са кипнали (ферментирали). Такъв гълъб е неспособен да изгради качествени пера. Затова здравословното състояние на гълъбите по време на смяна на перата е решаващо.

Макар че смяната на перата е един природен процес, протичащ всяка година, той предявява към гълъбите големи изисквания. Често по време на смяната на перата, установяваме как той протича трудно при гълъби, които са имали тежък спортен сезон или пък извънредно изчерпват техния потенциал за полет. Смяната на перата при тези гълъби е бавна със срещани грешки в перата. Тъй като смяната на перата се контролира от щитовидната жлеза в определени конкретни случаи, е необходимо във водата за пиене да се прибавя малко йод или сок от чесън.

В никакъв случай по време на смяна на перата не трябва да се вслушаме в съвета на някои селекционери, които препоръчват от време на време един ден гълъбите да постят (през този ден да не им се дава нищо да ядат).

Много важно е през този период да наблюдаваме постоянно гълъбите. Тогава може да научим много за тях. Ако забележим, че някои гълъби провеждат лоша смяна на перата, през следващата година от тях не можем да очакваме много.

www.SportPigeons.net  ви пожелава успешен сезон !
 
< Prev   Next >