www.SportPigeons.net

Спортни гълъби Маратон

Храна за спортни гълъби

Спортни гълъби Маратон

Състезателни гълъби

Спортни гълъби Маратон

Poll

Racing pigeons sport is ...
 
Racing pigeons use for orientation
 
Home
ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО
www.SportPigeons.net

Най-голямото място за срещи на Спортните гълъбовъди в България!


     

ВЛИЯНИЕТО НА ТЕМПЕРАТУРАТА И ВЛАЖНОСТА ПО ВРЕМЕ НА ПОЛЕТ

Oт Dr Colin Walker BSc, BVSc, MRCVS, MACVSc (Avian health)


Гълъбите нямат потни жлези и съответно не могат да се охлаждат чрез изпотяване.При птиците охлаждането се осъществява чрез изпарение от респираторните въздушни торби.Когато им е горещо птиците започват да пъхтят.Това увеличава въздушния поток през респираторните въздушни торби което увеличава изпарението,водейки до охлаждане.Загубената влага се набавя с пиенето на вода.По този начин се поддържа нормална телесна температура и ниво на хидратация.

Това което знаем е,че при 25 градуса С, лишени от вода само за 24 часа гълъбите се обезводняват на 5% (не 5% от гълъбите а загубили 5% от водата в тялото).Образно казано гълъби обезводнени на 5% са тихи(бавни) и накокошинени и веднага биха пили вода ако им се предостави.Когато са обезводнени на 10% тези симптоми са много по забележими.При 15% обезводняване се наблюдава толкова намалена циркулация на кръвта,че различни органи са недостатъчно кръвоснабдени за да функционират нормално и има смущение в чуствителностa (като замаени са). Над 15% започва да се наблюдава смъртност.

Също знаем,че при 25 градуса С не се наблюдава обезводняване ако на птиците им е предоставена вода.

При състезания проведени в дни с температура над 25 градуса С,можем да приемем,че ако не са пили по пътя гълъбите ще пристигнат в гълъбарника страдащи от някакво ниво на обезводняване.При завръщането жизнените птици ще пият веднага,с цел въстановяване на загубата,и нивата на хидратация бързо се подобряват.

Проблеми се появяват при следните ситуации:

Висока температура – Температури над 25 градуса С налагат голямо количество влага да бъде изпарявана от резпираторните въздушни торби за поддържане на нормална телесна температура,водейки до по-бързо обезводняване ако не се пие вода.

Много ниска и много висока влажност(на въздуха) – Ниската влажност има подобен ефект върху респираторната система като високата температура.Ниската влажност подпомага за бързото изсъхване на въздушните торби,довеждайки до по-бърза загуба на вода.Точно обратно,високата влажност намалява охлаждането чрез изпарение,водейки до хипертермия (висока телесна температура-Colin Walker)

Насрещен вятър – Допълнителното усилие при летене срещу вятъра води до увеличаване на нивото на въглероден двуокис в кръвта което налага ускорено дишане. Това увеличава изпарението от въздушните торби и също предрасполага птиците към обезводняване.

Състезания проведени там където гълъбите не биха открили вода за да пият – Липсата на вода по пътя означава,че птиците нямат възможност да вастановят нивото на вода в тялото ако са обезводнени.

Комбинацията от горещо и сухо време с насрещен вятър и липсата на източници на вода е смъртоносна за гълъбите.По време на усилие и жега,голямо количество вода се губи от тялото чрез изпарение с цел охлаждане,водейки до обезводняване.При понижаване нивото на водата в тялото,изпарение от въздушните торби не може да бъде осъществено.Това означава че гълъба е загубил единствения си метод на охлаждане и започва да прегрява.Когато нивото на обезводняване приближи 15% нормалните метаболични процеси се нарушават и гълъбите стават като замаени(като болни). В такав случай могат да бъдат очаквани огромни загуби.

Струва си да се отбележи,че дори и в хладно време температурата в транспортното средство може бързо да достигне 25 градуса С заради топлината която гълъбите генерират (нормалната телесна температура е 41.7градуса С- Colin Walker ). Това означава,че ако не им е предоставена вода за пиене от започване на опръстеняването до пристигане на точката на пускане и до следващата сутрин,гълъбите вече ще страдат от някакво ниво на обезводняване.От огромна важност е да се предоставя вода за пиене при всяка възможност за да могат гълъбите да бъдат добре хидратирани на старта.

Превод от Английски език

Димитър Палазов

          За дискусии и въпроси относно организацията и провеждането на Интернационалните полети от Украйна през 2010 година,посетете нашия форум и  темата  ни  Маратон 2010


 
ИНТЕРНАЦИОНАЛEН МАРАТОН - 2010 ГОДИНА

     

www.SportPigeons.net

Най-голямото място за срещи на Спортните гълъбовъди в България!

Относно:

Оргатизация за провеждане на състезания на дълги разтояния.

 

  Уважаеми колеги,

          Информираме Ви за проведената на 12.02.2010г. среща в гр. Русе с домакин клуб „Русе”, на която присъстваха още представители на клуб „Гюргево”(Румъния), клуб „Пощенец 2000”- гр. Силистра, клуб „Рейсинг”- гр. Попово, Организация „МАРАТОН 2010” и г-н Ливиу Щефанеску от гр.Търговище (Румъния), в качеството си на изпълнител на транспорта в Украйна.

          След продължителни дискусии и преговори между българските и румънските клубове се стигна до споразумение за провеждането на четири съвместни полета на дълги разтояния от територията на УКРАЙНА както следва :

 

1. UMAN INTERNACIONAL – 05.06.2010 г

2. KIEV INTERNACIONAL – 19.06.2010 г

3. KONOTOP INTERNACIONAL – 10.07.2010 г

4. KIEV INTERNACIONAL – 24.07.2010 г

 

ГРАД / ПОЛЕТ

UMAN

KIEV

KONOTOP

Силистра

564 км

747 км

910 км

Русе

637 км

812 км

987 км

Варна

640 км

831 км

980 км

Шумен

658 км

844 км

1 005 км

Плевен

733 км

900 км

1 081 км

Бургас

725 км

910 км

1 062 км

Сливен

739 км

920 км

1 085 км

Лом

767 км

919 км

1 113 км

Видин

770 км

913 км

1 113 км

Стара Загора

788 км

966 км

1 134 км

Хасково

840 км

1 020 км

1 188 км

Пловдив

849 км

1 020 км

1 199 км

София

861 км

1 022 км

1 207 км

Кюстендил

931 км

1 092 км

1 281 км

 

          Транспорта и оформянето на документите ще бъдат осъществени от г-н Щефанеску , като за целта той пое ангажимент да осигури транспортьор за 4000 птици.

          Спецификата и релефа на трасето , позволява в полетите да участват почти всички клубове от България, с което да направим интересни и вълнуващи състезания с голям брой участници и птици. За полетите ще бъдат изготвени и общи Интернационални класации с румънските клубове. Участието в състезанията ще се заплаща на брой гълъби(очаквана цена за участие на един гълъб в 4 полета - около 5-6 лева). За да може да бъде направена калкулация е необходимо всички желаещи да направят писменна заявка с възможно най-точен брой гълъби , която да се депозира в клуб „Русе”, не по късно от 30.04.2010г. Крайният срок за заплащане на участието Ви е 15.05.2010г. Има предложение да се събира и минимална такса за формиране на награден фонд, но това подлежи на дискусии и допълнително уточняване. Желателно е всеки клуб да прегледа приложените разстояния и да обсъди евентуалното участие на своите членове в състезанията, тъй като все още не е късно те да бъдат включени в клубните програми.

          В полетите могат да участват и самостоятелни гълъбовъди, които не членуват в конкретен клуб,а резултатите им ще бъдат включени в груповите класации.Единственото задължително изискване е участниците да са членове на Българската асоцияция на гълъбовъдите на спортни гълъби или Българската федерация на гълъбовъдите на спортни гълъби. За опръстеняването на Българските гълъби са определени на този етап два центъра: в гр.Русе - клуб „Русе” и в гр.Шумен – клуб „Шумен”,съвместно с  Организация „Маратон 2010”. Това беше най-доброто, което успяхме да договорим с минимално оскъпяване на тарнспортната услуга. В двата центъра ще бъдат организирани пунктове със съдийски комисии, печати и всичко небходимо за нормалното провеждане на състезанията.

          Очакваме Вашите конструктивни предложения и препоръки за да можем заедно да се насладим на удоволствието от спорта с гълъби на дълги разстояния.

          Желаем на всички колеги успех през сезон 2010!

 

          За дискусии и въпроси относно организацията и провеждането на Интернационалните полети посетете нашия форум и новата ни тема Маратон 2010


      Председател: Иван Димитров (Русе), GSM:+359 888 253 871

      Секретар: Коста Методиев(Русе), GSM:+359 889 518 066

      Координатор: Митко Стоянов(Варна), GSM:+359 885 012 899, e-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

                        

 16.02.2010 г.                                                        Организация „МАРАТОН 2010”

 

 
Токсоплазмоза по гълъбите
Токсоплазмозата се среща при почти всички домашни животни и птици. Опасна е и за човека. Причинява се от паразити, наречени токсоплазми. Това заболяване по гълъбите е установено в много страни.

Източници на зараза са болните и преболедували птици, гризачи и други животни. Заразяването се осъществява с храната и водата за пиене, съдържащи паразита.
Read more...
 
Хистомоноза по гълъбите
Хистомонозата се причинява от паразита хистомонас мелегридис. От хистомоноза освен гълъбите боледуват още пуйките, фазаните и яребиците. Гълъбите се заразяват чрез храната и водата, замърсени с екскрементите на болни и преболедували птици. Тези паразити се размножават в слепите черва и ги възпаляват. По-късно се засяга и черният дроб.

 
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 73 - 80 of 235

Гълъбодрум

Спортни гълъби Маратон

Спортни гълъби

Спортни гълъби Маратон

One Loft Race

Спортни гълъби Маратон

Спортни гълъби Leen Boers

Спортни гълъби Маратон

Romanian Racing Pigeons

Спортни гълъби Маратон

Racing Pigeon Association

Спортни гълъби Маратон

Статии


  :: OLR Corabia Winter Race Almuсecar/Spain/- Final: 24.02.2018 Корабия зимен гълъбодрум в Испания!
  :: Int. Barcelona 2016
  :: Честита Баба Марта, спортни гълъбовъди! Това е нашият празник
  :: Безплатен транспорт на 20-21 март 2015 до Гълъбодрум Corabia FCI OLR !
  :: Полети за Маратон над 1000 км за 2015
  :: Аукцион за Маратон на Комб. Кънчо и Стилиян - Бургас - 29/12/2014
  :: Последен ден за залози в аукциона за Маратон на Иван Иванов от Каварна - 02/11/2014 - 21:00
  :: INTERNATIONAL EXTREM MARATHON TARTU ESTONIA - 26/07/2014 - 05:30
  :: Завърнати гълъби от Националният Маратон - Влодава 1 - (Полша)
  :: Освобождаване на гълъбите от Влодава 1 - (Полша) – 12:00 часа на 14.06.2014. Завърнати гълъби :
  :: Национален Маратон от Влодава 1 - (Полша) - (Wlodawa 1 - PL) – 14.06.2014
  :: Тотален аукцион с гълъбите на големият майстор на дългите разтояния - Иван Павлов от гр.София!
  :: Транспортиране на гълъбите до Гълъбодрум Корабия /Румъния/ на 16/03/2014
  :: Покана от Гълъбодрум Корабия /Румъния/ за сезон 2014
  :: 10 години Гълъбодрум Калиманци ! Покана за сезон 2014 от най-добрия гълъбодрум на Източна Европа
  :: Пет години UNIKON Champ в България! Поръчка на чипове за сезон 2014
  :: ЧЕСТИТА НОВА 2014 ГОДИНА !
  :: Последен ден за залози в аукционите за Маратон на Христо Тивчев и Комб. Кънчо и Стилиян - 10/11/2013
  :: PIPA OLIMPIAD AUCTION - 14/10/2013 - 27/10/2013
  :: Класация от Дерби Дарабани
  :: Награждаване на победителите в "Дерби-Дарабани" на ГАЛА-ФЕСТ в гр.Ген.Тошево на 06/10/2013
  :: ЗАВЪРНАТИ ГЪЛЪБИ ОТ ДЕРБИ ДАРАБАНИ
  :: ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЪЛЪБИТЕ ЗА ДЕРБИ ДАРАБАНИ В 08:00 ЧАСА !